Találhattok hitelesebb forrást a neten, mint a Wikipédia!

Rovat

Megosztás

Mindjárt kezdődik az iskola, lassan eljön a kiselőadások és a dolgozatok ideje.  Ilyenkor mindannyian a neten kezdtek el böngészni, és jól is teszitek: a világhálón valóban szinte minden hasznos információ megtalálható. A netes keresgélés azonban kockázatokkal jár: mivel akárki kinevezheti magát egy téma szakértőjévé, és posztolhat blogjába akár tárgyi tévedéseket, bugyuta műértelmezéseket, hibás képleteket is.  Hol találhattok akkor hiteles információkat?

Az internet térhódítása előtti időkben csak papíralapú forrásokat álltak rendelkezésre. A szakkönyveket, szakfolyóiratokat a legtöbb esetben olyan kiadók adták és adják ki, ahol szakemberek válogatják, lektorálják a kiadásra szánt műveket. Ez, ha nem is minden esetben, de  garanciát jelent arra nézve, hogy jó minőségű információhoz jussatok. Az interet elterjedésével azonban szinte bárki megoszthat tartalmakat a közösséggel. A tartalomgyártók között ugyanúgy akadnak igaz szakértők, mint önjelölt tudorok. A világháló adta lehetőségeket hiba lenne nem kihasználni az információszerzésre, érdemes azonban tudatosan nekilátni a kutakodásnak.

Interaktív Irodalomtankönyv

Gergelyi Katalin, a Nagy László Általános Iskola és Gimnázium tanára egy különleges projektet valósított meg. Interaktív Irodalomtankönyvet alkotott diákjaival közösen. A tanárnő a Nyelv és Tudomány portálnak elmondta, az motiválta a honlap elkészítésére, hogy hiába a leghatásosabb, leghatékonyabb óra, sorra betanult egyenszövegeket  hallott vissza diákjaitól. Gergelyi Katalin ráébredt arra, az internetet mint információforrást nem lehet és nem is kell kiiktatni a diákok életéből. Úgy döntött, ő maga is jelen lesz a virtuális térben. Honlapján saját óráihoz kapcsolódó szövegeket, prezentációkat tesz közkincsé, ám sok esetben diákok által készített anyagokat is publikál. A honlap audiovizuális élményt is nyújt, mobileszközökről is lapozható, a diákok pedig teszteket is kitölthetnek a honlapon. Ezen felül készült egy mobileszközre is letölthető szöveggyűjtemény, ahol a szövegekhez kapcsolódó kérdések is segítik egy-egy műértelmezés megalkotását.

És most lássunk néhány irodalmi tematikájú hiteles forrást, amit te is bátran használhatsz!

Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) /  A MEK adatbázisában megtalálhatóak a legfontosabb magyar illetve közép-európai vonatkozású tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok: elsősorban szöveges művek, kisebb részben pedig térképek és kották között böngészhettek. Sok regényt, verset is megtalálhattok itt.

Digitális Irodalmi Akadémia / Az Akadémia fontos magyar szerzők pályáját mutatja be. A szócikkeket irodalomtörténészek írják. Sok esetben audiovizuális anyagok, bibliográfia, szakirodalomgyűjtemény is kiegészíti a szócikkeket.

Képzőművészet MagyarországonAz átfogó gyűjtemény képekkel és rövid művészettörténeti szócikekkel segít tájékozódni a magyarországi képzőművészet világában a kezdetektől a 20. század közepéig.

Fazekas Enciklopédia / A fővárosi Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai állítottak össze az áttekinthető kislexikon szócikkeit. Az irói pályaképek és a művészettörténeti összefoglalók  mellett poétikai-műfaji, retorikai, és verstani szócikkeket is találhattok itt.

Magyar Irodalmi Fogalomtár /  Az irodalmtörténeti és irodalomelméleti  alapfogalmakat  ismerhettek meg ebből az összeállításból, amely elsősorban az érettségi követelményei szerint lett összeállítva.

Érettségi videók / Az ÉrettségiVideók a kötelező érettségi vizsgatárgyak  (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem)  témaköreinek rövid összefoglalásával segít felkészülni  a középszintű érettségi vizsgák.

Internetes források
Te használod őket?

Forrás: Interaktív Irodalomtankönyv / ÉrettségiVideók

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,201RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta