Ezt nézed:  / Divat/Életmód / A városi élet előnyei, hátrányai

A városi élet előnyei, hátrányai

Nem mindegy, hol lakik az ember, hiszen ez nagyban hozzájárul a személyiségéhez, valamint az életstílusához. Nekem szerencsére volt alkalmam több helyen is lakni, így most megpróbálom nektek bemutatni, hogy mik a városi élet előnyei, illetve hátrányai.

Nem mindegy, hogy milyen városról beszélünk, hiszen vannak kisebb és nagyobb városok is. Más-más felfogás érvényesül, így nem lehet egy kalap alá venni őket. Általánosságban próbálom megfogalmazni a gondolataimat, de városa válogatja, hogy milyen az ottani élet.

Nos, én egy kisebb faluról származom, ahol életem első tíz évét éltem, ezután költöztem egy százezres nagyságú városba. Elsőre nagyon furcsa volt, hiszen teljesen más élet van ott, mint az előző helyen volt. Az első, ami feltűnt, hogy sokkal többen vannak. Az utcán, akikkel találkozol, őket nem ismered. Még csak látásból sem tudod megmondani, hogy kik ők, ha évekig élsz ott, akkor is csak nagyon nagyjából.

Légkör szempontjából, – amit én tapasztaltam – az, hogy kicsit feszültebb. Nagyobb a távolságtartás, mint egy falun. Nem köszönnek egymásnak a járókelők, hiszen nem is ismerik egymást. Mondjuk ez a fővárosban úgy nyilvánul meg, hogy keresztülnéznek a másikon. Egyszerűen tudomást sem vesznek róla.

Viszont a városi életnek van egy nagy előnye is. Sokkal több minden érhető el. Ha kikapcsolódásra vágysz, akkor számtalan lehetőséget kínál. Jelen van a kultúra, de a szórakozásra is rengeteg lehetőség van. Az a jó, hogy nem kell messzire menned, a közelben biztosan találsz egy számodra megfelelő helyet. Én ezt úgy tudnám megfogalmazni, hogy kitárul a világ előtted. Még éjszakai is vannak lehetőségek, így nem kell egy bizonyos napszara konkretizálódni. Több emberrel ismerkedhetsz meg, de itt megjegyezném, hogy számomra ez a fajta ismerkedés/barátság sokkal felszínesebb, mintha egy kisebb közösségben élnél.

Kell egy bizonyos fokú tolerancia, és idő, míg valaki megszokja a városi környezetet. A folyamatos nyüzsgés és hangzavar szinte állandó. A személyes tér határozottan kisebb, ami egyeseknek gondokat okoz. Ez valakinek több időbe telik, de valaki egyből megszokja. Embere válogatja, hogy kinek milyen a mentalitása. Számomra kicsit idegen még mindig és nem hiszem, hogy meg fogom szokni valaha is. Ha 15 év alatt nem sikerült, akkor ezután se fog. Aki faluról jött, annak mindig is vissza fog húzni a szíve.

A városi élet előnyei, hátrányai
Hol szeretnél lakni a jövőben?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share