Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Legfurcsább fóbiák a világon

Legfurcsább fóbiák a világon

Hallottál már arról, hogy valaki retteg a Holdtól? Az ilyen emberek szelenofóbiában szenvednek, vagyis nagyon félnek a Hold látványától.

Fóbiáról akkor beszélünk, amikor indokolatlan viszolygást érzünk valami iránt és ösztönösen félünk ettől a dologtól. Mindannyiunkban van egy kis félelem, pl. van, aki fél a magasságtól vagy a bogaraktól, de vannak olyan fóbiák, amik jóval furcsábbak és ritkábbak ezeknél, de mégis léteznek. Most összeszedtük nektek a világ 10 legfurcsább fóbiáját.

1. Kozmikofóbia

Az, mikor valaki a világegyetem felfoghatatlan végtelenségétől fél olyan mértékben, hogy pánikrohamot is kaphat. Aki ebben szenved, azon hatalmas stressz és nyomás van, mikor a csillagos ég alatt tartózkodik.

2. Dextrofóbia

Akkor beszélünk erről, mikor valaki egy tőlünk jobbra elhelyezkedő tárgytól fél. Minden, ami jobb oldalon van az zavarja, ezért állandóan pakolgat és rendezget.

3. Globofóbia

Gyermekkorában ki ne szerette volna a színes léggömböket nézegetni vagy játszani velük? Aki globofóbiában szenved, az nemcsak attól van rosszul, ha meg kell fognia egy lufit, hanem attól is, ha csak rá kell néznie, de főleg a hangos durranástól fél, mikor kipukkad egy léggömb.

4. Terdekafóbia

A 13-as számtól való félelem. Sőt, aki nagyon babonás és retteg a péntek 13-tól, az nemcsak terdekafóbiában szenved, hanem paraszkavedekatriafóbiában is.

5. Peladofóbia

Félelem a kopasz emberektől.

6. Nomofóbia

A modern kor legújabb fóbiája, amiben rengeteg ember szenved. Ez a fóbia ugyanis akkor jön elő, mikor nincs kéznél a telefonunk, vagy nincs térerőnk a telefonáláshoz. Ekkor a legtöbb ember elkezd rettegni és feszengeni, mert úgy érzi, hogy elvesztette a kapcsolatot a külvilággal.

7. Gefirofóbia

A hidaktól való félelem. Ha kocsival egy hídra kéne felhajtania, akkor az illető pánikrohamot kapna. Aki ebben szenved, annak nem érdemes folyó menti városban laknia.

8. Fobofóbia

Aki ebben a fóbiában szenved, annak lehet a legnehezebb az élete, ugyanis egy fobofób mindig attól retteg, hogy valamilyen fóbiája van. Így ha semmilyen fóbiájuk sincs, akkor is van. Egész életükben félnek és szoronganak.

9. Genufóbia

A térdek látványától való rettegés. Nemcsak más emberek térdétől viszolyog, hanem saját magáét sem tudja elviselni. Nagyon erős undort érez, de mégsem tudja meggátolni, hogy oda ne nézzen.

10. Sesquipedalofóbia

Félelem a hosszú szavaktól. Nehéz az olyan emberrel beszélgetni, aki ebben szenved, mert mindig arra törekszik, hogy rövid szavakkal fejezze ki magát. Még saját betegségük nevét sem tudják kimondani anélkül, hogy pánikrohamot ne kapnának.

Forrás: wikipedia.org

Legfurcsább fóbiák a világon
Szerinted melyik a legfurcsább fóbia?