Versfeldolgozásával ünnepelte a költészet napját A Bence kalandjai

Rovat

Megosztás

A fiatal énekes-dalszerző Cseh Tamás és Bereményi Géza születésnapja alkalmából gondolta újra a szerzőpáros még 1984-ben megjelent Weöres Sándor versfeldolgozását.

Korábban már meséltünk nektek a Bence kalandjai névre keresztelt formációról. Az elsősorban a Kodolaineból és a Murielből ismert, de a Méhes Adriánnal kiegészülve a Kodachrome nevű Simon & Garfunkel cover duóban nyomuló és a Kamikaze Scotsmenben elektromos gitáron zúzó Jobbágy Bence legújabb projektjéről Az égboltsapkájú című dal kapcsán adtunk hírt.

Bence rajong az újragondolt líráért. Saját projektjén belül is szívesen dolgoz fel verseket. Az első feldolgozás, mely egyben a Bence kalandjainak első dala is lett, egy Kányádi Sándor vers nyomán született. Ez volt az Álmodó, melyet pont a költészet napján publikált, így egyben ez a dátum vált A Bence kalandjai születésnapjává is. A következő évben Juhász Gyula Szerelem című szerzeményét öltöztette dalba, 2021-ben pedig már hagyományként érkezett az újabb megzenésített mű: ezúttal Varga Júlia Az a perc című költeményére írt dalt Jobbágy Bence.

A Bence kalandjai világához nagyon közel állnak a versmegzenésítések, hiszen a 2019-ben Budapesten alakult trió (Jobbágy Bence – gitár, ének, Restás Gergő – ütőhangszerek, gitár, ének, Bognár Marci – basszusgitár, fuvola, kütyük, ének) elsősorban akusztikus hangszerelésű, gitárközpontú, indie folkos énekes-dalszerzői vonalon mozog.

Zenei ihletet Jose Gonzaleztől, John Fruscianten át, Lovasi Andrásig sok mindenkitől, például Nyeső Maritól és a Sebő Együttestől is merítenek.

A srácok alakulásuk után nem sokkal az NKA induló zenekaros programjának mentoráltjaivá váltak, tavaly novemberben pedig Tengerek címmel az első albumuk is napvilágot látott.

Az album sordalain kívül Bencéék tehát több versfeldolgozást is készítettek. Az idei A költészet napjára feldolgozott mű tehát a nehéz reggeleket indító Az a perc című Varga Júlia szerzemény lett. A dal születéséről és a karantén helyzet okozta művészi változásokról Jobbágy Bence a következőket mesélte:

“Az Az a perc-hez és az ezt követő dalaimhoz szerintem kellett egy karantén. Utólag azt gondolom, hogy az, hogy nem játszottam jól begyakorolt koncertműsort hétről hétre, frissítőleg hatott a gitárjátékomra.

Magamat kellett szórakoztatnom, volt időm kísérletezni és jobban belemenni olyan dolgokba, amikkel korábban nem foglalkoztam. Így történhetett meg, hogy ebben a dalban például klasszikus gitáron játszom, alternatív hangolásban, ami egész másfajta zenei gondolkodást és játékmódot igényel, mint amihez hozzá voltam szokva. A versekkel is nagyon jóba lettem, sokat olvasok mostanában és megszerettem ezt a fajta dalszerzést is, amikor nem egymásra épülő, egymáshoz kitalált, hanem már eleve meglévő alkotóelemeket gyúrok össze egésszé. Nem azt akarom mondani, hogy akkor ez mostantól így lesz és kész, hanem hogy nyitottabbá váltam ebből a szempontból is.”

Az énekes-dalszerzőnek nem ez az első találkozása a költő verseivel. Korábban a Nemjónak jó is az ő versére, sőt születésnapjára íródott. Bence elárulta azt is, hogy a szerző első verseskötetéből több mű is annyira megragadta, hogy úgy döntött, megzenésíti őket. Tehát lehetséges, hogy a jövőben több Varga Júlia-féle dal is felcsendül majd Bence gitárján.

A szerző egyébként elmesélte, hogy a Nemjónak jó kapcsán talált rá Júlia legújabb munkáira:

„Teltek-múltak az évek, ekkor én már nagyban A Bence kalandjain gondolkodom, amikor előveszem a Nemjónak jót valami koncertre és rákeresek, miket ír azóta és láss csodát, véletlenül rátalálok a kedvenc költőmre! Fel is veszem vele a kapcsolatot, iszunk kávét, hogy persze, dolgozzunk együtt, el is megyek az első kötetének a bemutatójára, amit először ő “firkál össze”, aztán én. Mutatom neki, örül neki, tetszik neki, így hát én is örülök.”

Bence egy interjú során pedig elmondta azt is, hogy úgy érzi, Júliával sok dologban egyformán gondolkodnak, Bence megérti a fiatal költő világát. Éppen ezért érzi át nagyon a verseket, és ez az, amiért Bence szájából önazonosan szólnak a szövegek.

Varga Júlia egyébként kortárs költőnk. 1987-ben született. Alapvetően művelődésszervező a végzettsége, de már jó ideje szabadúszóként dolgozik. Ír cikkeket, darabot, mesét és más történeteket, és persze verseket is. Első kötete egy válogatás az eddigi munkáiból, mely tavaly júniusban közösségi gyűjtés nyomán magánkiadásban jelent meg és az I. címet kapta. A fiatal szerző jelenleg a második líra kötetén munkálkodik éppen.

Az Az a perc, az előző versmegzenésítésekhez hasonlóan, egy élő, zenélős videót kapott, ezáltal is megőrzive a dal meghittségét. Ehhez hozzájárul a helyszín is, ezúttal a felvétel Bence és felesége kővágóörsi otthonában készült, ahol gondosan építgetik és szépítgetik a klipben látható üvegházat és az azt körülölelő kertet.

Főkép: YouTube

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,165RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta