Visszetért a magyar orvoscsoport Afrikából

Rovat

Megosztás

A Magyar Afrika Társaság (AHU) tizenegyedik orvosmissziójának tagjai egy hónapot töltöttek Ugandában, sok beteget láttak el, sikeresen vették fel a harcot olyan, nálunk szinte ismeretlen betegségekkel szemben, mint a malária, a kolera, vagy a tífusz. Az Afrikából hazatérő önkéntes orvosok a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren válaszoltak a sajtó kérdéseire.

A Középsuli kérdésére válaszolva Dr. Fischer Dániel elmondta, hogy az ugandai gyerekek nagyon hasonló egészségügyi problémákkal küzdenek, mint magyar társaik, ám a rossz higiéniai körülmények miatt sok más fertőzés is fenyegeti őket, és az általunk ismert betegségek is gyakoribbak. Sokan küzdenek például ótvarral, rühösséggel. Ezek itthon sem ismeretlen betegségek, de sokkal ritkábban fordulnak elő, mint Ugandában. Dr. Guedada Kamilla hozzátette, hogy nincsenek alapvető egészségügyi ismereteik az ugandaiaknak. Megtanították az anyukáknak, hogy a lázas gyermekeket nem melegen kell tartani, hanem hűtőfürdőre ban szükségük.

AIMG_9079

A Magyar Afrika Társaság nem csupán az ugandai gyerekek és felnőttek egészségügyi helyzetén kíván segíteni. Szíjjártó Sarolta, az AHU jószolgálati nagykövete elmondta, hogy a Társaság támogat egy helyi árvaházat is, ahol nulla és három éves koruk között segítik azokat a gyermekeket, akik vagy egyedül maradtak, vagy a családjuk nem tudja eltrartani őket. A gyermekek későbbi sorsa vagy az, hogy visszekerülnek a családjukhoz, vagy örökbefogadó családokban helyezik el őket. Sarolta személyesen is találkozott nővérekkel, akik a gyerekeket gondozzák. Kiemelte, hogy az intézmény dolgozói nagyon hálásak az AHU segítségéért.

Szíjjártó Sarolta maga is meglátogatta a Bale-ban dolgozó orvoscsoportot, és jelen volt az AHU által alapított kórház alapkőletételénél, amely állandó egészségügyi ellátást tud biztosítani a térség lakosságának. Nehéz helyzetben van az, aki Ugandában megbetegszik. Egy millió emberre jut tíz orvos, ráadásul az igénybevehető egészségügyi ellátás sem ingyenes – tette hozzá Sarolta.

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta