Viszlát egyetem, bulizni mentem

Rovat

Megosztás

Sikerült a felvételi, az első helyen megjelölt főiskola vagy egyetem tárt kapukkal vár. Már elindultál, de valami visszatart, ami nem enged belépni rajta. Öt teendő az előző életedből, amit érdemes megvalósítanod, mielőtt magával ragadna a felsőoktatás bonyolult világa.

Együtt a banda

Ha szereted őket, azért, ha eddig még nem kerültél hozzájuk közel, akkor pedig azért szervezz közös programokat osztálytársaiddal. Hiszen ballagás után mindenkit máshova szólítanak tanulmányai, ezért legközelebb már csak érett fejjel, az osztálytalálkozón fogjátok viszontlátni egymást. Kiváló ötlet egy táborozás (akár a Középsulival, ingyen): felejthetetlen emlékek forrása lesz a közös túrázás, csapatjátékok, meghitt beszélgetések a tábortűz mellett, s az éjszakai mulatozás. A kirándulásra ne csak a saját klikked tagjait invitáld! Biztosan vannak olyanok, akiket nem annyira kedvelsz, a tábor viszont pont arra adna lehetőséget, hogy velük is megbarátkozz. Még a végén kiderül, hogy nem is olyan nagyképű a falkavezér, ellenben az osztály szendéje nem csak akkor tud megszólalni, ha kérdezik. A csapatépítés mellett ne feledkezz meg osztályfőnöködről sem! Összetartani egy csoport kamaszt- igazán megérdemel érte  egy kis kedveskedést.

tábr

Pogácsa helyett

Könyvek. Romantikus regények, izgalmas krimik, életírások, verseskötetek. Való igaz, a polcon sorakozva várhatnak rád több évet, míg te az egyetemen ezer oldalas tanulmánykötettel múlatod az időt. De biztos, hogy te is várni akarsz? Teríts egy pokrócot a fűbe, és kezdd el újra legkedvesebb kötetedet- akár századjára is. Ha nincs ilyen, irány a könyvtár: véletlenszerűen emelj le egy könyvet az állványról! Könnyen lehet, hogy ez az olvasmány fog bevezetni a nagybetűs ÉLETbe, s felnőtté válásod során hasznos útravaló lesz.

1302900951754211

Egyszer élünk

A kamaszévekhez hozzáforrott a gondatlanság fogalma: egy tini szinte bármit megtehet. Buliról bulira járhat, csinálhat butaságokat, nem tartozik felelősséggel senkinek. Ennek a gondatlanságnak az egyetemmel fokozatosan vége szakad. Használd ki, míg fiatal vagy! Tombolj kedvenc együttesed koncertjén, szervezz világra, vagy legalábbis városra szóló partit, vegyél ki egy szabadnapot az iskolából a barátaiddal, és tartsatok egy remek napot… Élvezd és becsüld meg a fiatalságodat! De vissza ne élj vele: csak olyan tegyél, amit később büszkén fogsz mesélni az egyetemi bölcseknek.

fiúk lány buli

Egy vadonatúj világ

Vas megyei vagy és budapesti egyetemre nyertél felvételt? Vagy éppen a fővárosból költözöl szegedi kollégiumba? Akkor bizonyára titkon egyetértesz szüleid aggodalmával: hogy fog egyedül boldogulni ez a gyerek? Ha időt szán a város megismerésére még a tanév kezdete előtt, akkor nagyon könnyen. Ne a Google térképen barangold be, hanem a szó hagyományos értelmében, hogy a saját szemeddel lásd meg, amit keresel. Hol találod a gyógyszertárakat? Melyik önkiszolgálóban kínálják a legízletesebb gulyáslevest? Apropó, leves: egy kollégistának (is) nem árt megtanulnia  főzni a túlélés érdekében. A mosás, mosogatás ezután már gyerekjáték lesz, a szobáját pedig eddig is maguk takarították… nem igaz?

sünös

Az utolsó előtti pillanatban

Felvételt nyertél az orvostudományi karra, viszont ódzkodsz a vérnek már a látványától is. Magyar szakra készülsz, mert ötös voltál irodalomból, ám olvasmánylistádon még a kötelezőket sem pipáltad ki. Jogász lennél, de  csupán mert azt reméled, elhelyezkedve sokat kereshetsz. Valószínű, hogy rossz útra tévedtél. Hunyd le a szemed, és képzeld el magad felnőtt fejjel. Milyen munkát végzel? Mely tevékenységben leled örömödet? Hallgass a szívedre, s zárd ki a fejedből az erőszakos hangokat. Most, az utolsó előtti pillanatban még változtathatsz, és mondhatsz az egyetemre nemet. Kitanulhatsz egy szakmát, próbára teheted magad a munka világában- érezni fogod, hol a helyed ebben a hatalmas világban.

ablaknál

Egyetem
Te szeretnél egyetemre vagy főiskolára menni?

Szerző: Fekete Fanni

 (Fotók: weheartit, usmagazine.com)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta