Ezt nézed:  / Hírek / Környezetvédelem / Wifi nélkül, 3000 méteren: ez lenne a világ legzöldebbb iskolája?

Wifi nélkül, 3000 méteren: ez lenne a világ legzöldebbb iskolája?

Az indiai ökoiskolában a Himalája előhegyeinél saját időszámításuk van a diákoknak.

El tudod képzelni, hogy telefon és internet nélkül bírd ki a sulit, ahová télen csak repülőgéppel jutsz el? Cserébe kristálytiszta levegőt és saját időszámítást kapsz, és napi két órában tanulhatod, hogyan legyél ökotudatos. Ugye nem is hangzik olyan rosszul?

Az indiai Ladakhban, a Himalája előhegyeinél, az Indus folyó mentén fekvő Secmol iskolában igazán különleges élményben lehet részük a diákoknak. A 3350 méter feletti magasságban a tanulók együtt léteznek a természettel: matematika órán azt számítják ki, hogy a forrásból fakadó víz elég lesz-e a faültetéshez, vagy hogy a főzéshez használt napenergiával elég hatékonyan tudnak-e vizet melegíteni. Van meditációs óra is, mivel a buddhizmus elveit követik. Rengeteget tanulnak a fenntarthatóságról, amit aztán az életben is hasznosítanak.

Minden diáknak megvan a saját felelősségteljes beosztása, amivel segíti a közösséget. Reggelit készítenek, kertészkednek vagy az építkezésben segítenek. Két tehene is van az iskolának, akikre szinték a diákok vigyáznak. A műanyagot pedig még hírből sem ismerik, hiszen azt sok-sok éve betiltották. A környezetvédelmet aztán otthon is továbbadják, hiszen számukra a legfontosabb a bolygó védelme. Bár internet és telefon sincs fenn a hegyekben, ők ezt nem bánják egyáltalán, ahogy a zord körülményeket sem. Te meddig bírnád fenn a hegyekben?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share