Zenélj, hogy észnél maradj!

Rovat

Megosztás

Ha valaki hangszeren játszik, az csökkenti az időskori demencia kockázatát- írja a világszám.hu. Ikerpárokkal végzett kutatás bizonyította, hogy az ikerpárnak az a tagja, aki valamilyen hangszeren zenél, sokkal nehezebben esik áldozatául az időskori emlékezetvesztésnek. 

Zenélj, hogy észnél maradj!
Te játszol valamilyen hangszeren?

A szakemberek azt nyilatkozták, hogy eddig kevés vizsgálat volt az eredmény nyilvánosságra hozatalára, de mára több, mint 150 ikerpárt vontak be a kutatásba, így pontosabban fel tudták térképezni a zene és a demencia közötti kapcsolatot, mivel az egypetéjű ikreknek 100 százalékos, a kétpetéjűeknek átlagosan 50 százalékos a genetikai azonossága.

A kutatóknak még nem sikerült azt kideríteniük, hogy a zenélés milyen módon van ilyen hatással az agyra, de elméletük szerint a gyakorlat hozzájárul az úgynevezett kognitív tartalék képzéséhez, amely kompenzálja az agy hanyatlását. Egy pár régebbi vizsgálatban már kimutatták, hogy a magasabb iskolai végzettség, illetve az, ha valaki sokáig tanul, nagyban hozzájárul a demencia kialakulásának eltolódásához. Nem csak a hangszeren játszás segít, hanem a fejtörők megoldása, keresztrejtvények kitöltése, folyamatos agyi tevékenység is.

 

Foto: http://hqwallbase.com/, static.origos.hu, budaorsinaplo.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,630RajongóLike
179,429KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta