Zöld felületek felhőkarcolókon?

Rovat

Megosztás

Dr. Kiss Róbert Richárd turisztikai újságíró, a RadioTours műsorvezetője Kovács Gábort, az OTP Bank ügyvezető igazgatóhelyettesét látta vendégül műsorában. 

A műsorvezető elmondta, hogy a 21. század egyik komoly városi trendje, hogy zöld felületeket készítenek a felhőkarcolók tetejére, oldalára tetőkertek születnek, pazar, vertikális kertek. Ez Magyarországon sincs másképp. Több mint 1 millió négyzetméter zöld tető és tetőkert található itthon, úgyhogy  meg is hirdettek  egy pályázatot az Év Zöldtetője és Év Zöldfala 2014 címmel. Egy pénzintézet, az OTP Bank Andrássy úti, 6-os szám alatti fiókja is nyertes lett, mégpedig egy növényfallal.

Az OTP Bankban minden nap azon dolgoznak, hogy megértsék és kiszolgálják az ügyfelek igényeit, de ezt komplexen akarják kezelni, nem csak a szolgáltatások fontosak, hanem a környezet is, ahol fogadják az ügyfeleket. Komoly elemzés előzte meg a fiókok átalakítását, hogy mik azok a trendek, amik pozitívan befolyásolják az ügyfelek érzetét, miközben intézik a dolgaikat – mondta el Kovács Gábor.

Dr. Kiss Róbert Richárd hozzátette, hogy már belépéskor látni, hogy eleve tágasabb lett minden; új színskálát használtak, videófal van, érintőképernyős eszközök lettek elhelyezve – minden egyes apró elemében lehet érezni az újszerű hozzáállást, ennek pedig egyik jelentős megnyilvánulása a zöld fal. A fiókot egyébként turisták is látogatják

  • K.R.R.: Mit kell tudni erről a növényfalról? Milyen jellemzői vannak?

Konkrétan 37 nm az, amit növényekkel futtattattak be, automata öntözőrendszer biztosítja ezeknek az ellátását. Nagyon fontos, hogy a növényfal vízkultúrás rendszerű, azaz földdel való érintkezés nélkül, textilből készült ültetőközegben fejlődnek. Az alkotók az OTP feliratot is elhelyezték a növényfalon kialakítás közben.

  • Megélnek így a növények, esetleg kell külön kertész hozzá?

Speciális kezelést igényelnek. Ma már léteznek olyan technikák, amik nem napi szintű foglalkozást tesznek szükségessé, de külön figyeltek arra, hogy ez a növényfal nagyon hosszú ideig létezzen. 2013 májusában került átadásra a fiók, azóta mindenki megelégedésére élnek ezek a növények – illetve képviselik azt, amit szerettek volna megmutatni.

Szeretjük, kellemes lesz a környezet, az emberek azt érzik, hogy egy kicsit változatosabb és jobb ebben a betondzsungelben, amiben élünk.

  •  Másra is ügyelnek fiókok kialakításakor, fogyatékkal élők véleményét is kikérték az egyik új fiók elkészültekor. Speciális dolgokra kell gondolni, vagy valami apróság?

Az  OTP-nél tudatosan keresték ezeket az igényeket – nem ők akarták kitalálni, hogy mi az, ami a fogyatékkal élőknek, vagy valamilyen testi hiányossággal élőknek megfelelő lenne. A KézenFogva Alapítvánnyal közösen keresték meg azokat a szervezeteket és intézményeket, ahol megtalálhatók ezek az emberek: majd velük közösen gondolkodva és beszélgetve határozták meg azokat az eszközöket és folyamatokat, amiket beépítettek a fiókok működésébe.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta