10+1 tény az amerikai pitbull terrierekről

Rovat

Megosztás

Az amerikai pitbull terriernek rossz a híre, de valójában az izmai mellett arany szíve is van- mondják a tulajdonosok. Vagyunk olyan kedvesek, hogy elmondjuk: mitől olyan szerethetők Belláék…Pitbelláék.

1. Az erőszakos kezdetek.

A pitbullokat (verembikákat) brutális életmódra tenyésztették Nagy-Britanniában. A bulldogot keresztezték fehér angol terrierrel, vagy fekete-cser terrierrel, hogy egy erős testfelépítésű harci kutyát hozzanak létre. A véres sportok, mint a bika-és medveviadal nagy divat volt Angliában az 1200-as években. A kutyákat bedobták egy gödörbe, ahol megküzdöttek az óriási állatokkal. Amikor ez a sport az 1800-as években tiltott lett, a pitbullokat egymásnak ugrasztották, így jöttek létre az illegális kutyaviadalok.

2. Ezért van rossz híre.

Mivel ezeket a kutyákat úgy tenyésztették, hogy erősek és félelmetesek legyenek, arról lettek híresek, hogy veszélyesek. A kutyafajta tartása, vagy tenyésztése például tiltott Denverben és Florida egyes részein, sőt egyes országokban teljesen, például Nagy-Britanniában és Új-Zélandon. Szerencsére az idők változnak, így sok város felülvizsgálta már a korábbi tilalmat.

iStock_000021067316_Small

3. Az amerikai pitbull terrier is pitbull

A pitbull egy típusa a kutyáknak, de az amerikai pitbull terrier egy kutyafajta. Már fajták is beletartoznak a pitbull családjába, például az amerikai staffordshire terrier, az amerikai bulldog és a staffordshire bull terrier. Ezen fajták mindegyikét Angliában tenyésztették, eredetileg kutyaviadalokhoz.

iStock_000047034790_Small

4. Az amerikai pitbull terrier nem elfogadott fajta az Amerikai Kennel Klubban (AKC)

Az AKC Amerikában a fajtiszta kutyákat regisztrálja. A pitbull terriert ugyan nem, de egy rendkívül hasonló fajtáját, a staffordshire terriert elismerik. Ez a név is annak érdekében jött létre, hogy elválassza a két fajt egymástól, és annak negatív múltjától.

am'staff

5. A fajta számos névváltoztatáson esett át

Az AKC nem volt az egyetlen csoport, ami megpróbálta megváltoztatni a nevét. A 90-es években San Francisco Szent Ferenc terrierre próbálta. 2004-ben a New York-i Állatvédelmi és Ellenőrzési szervezet megpróbálta átnevezni Új Yorkie-ra.  Az igazgató Ed Boks szerint a pitbull néha olyan távolságtartó és egyszerű fajta, mint a New Yorki fajták, de valójában a legbőkezűbbek és nyitott szívűek.” Sajnos a terv kudarc volt.

iStock_000014923345_Small

6. Egykor családi kutyák voltak.

Az amerikai pitbull terriernek szüksége lehet némi marketingre manapság, de volt idő, amikor a fajta Amerika kedvence volt. Számos régi filmben, rajzfilmben találkozhatunk vele.

https://www.youtube.com/watch?v=ys-HmWOtXJQ

7. Snoop Dog szereti őket

A híres rapper annyira szereti ezt a kutyafajtát, hogy egyszer egy kennelben volt 20 pitbullal, amikor Kaliforniában élt.

iStock_000047035006_Small

8. A fajta egy fotográfus különleges modellje

Hogy bemutassa a pitbullok lágy és kedves oldalát, a fotós Sophie Gemand vidám színekkel fényképezi őket. A virágok így ellenállhatatlanná teszik a kutyusokat.

beautiful_0

9. Jó zenésztársak lehetnek

A Caninus egy grindcore zenekar volt, aminek fénypontjai pitbullok voltak. A két vezető énekes ugatással „énekelt”.

https://www.youtube.com/watch?v=lom6PXAyJD0

10. A hadsereg kabalájának használta a pitbullt

Az I. világháború propaganda-poszterein a kutyák szimbolizálták a különböző országokat. Németországot egy tacskó képviselte, Angliát a bulldog, az Egyesült Államokat pedig a pitbull. Tiszteletteljes hűség, elszántság és bátorság az erényei.

ww11915 2

+1. Nagy szerető

Ha az állat megfelelően szocializálódik, a legbarátságosabb kutya, akivel valaha találkozhatsz. Szemfogai ellenére az állat nagyon melegszívű. Bármilyen is egy kutya híre, megfelelő bánásmóddal a legjobb társ lehet.

iStock_000003204045_Small

(Fotók:mentalfloss.com)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta