1500 hallgató vonult az utcára

Rovat

Megosztás

Az ELTE Társadalomtudományi Karának hallgatói és oktatói fórumot szerveztek, amelyen a kormány azon döntései ellen tiltakoztak, amelyek az egyetemi szakkínálat racionalizálására irányulnak. A hallgatók az este folyamán a TÁTK-tól átvonultak a BME-re, majd az EMMI előtt gyülekeztek.

Április 20-án este hat körül az ELTE  TÁTK Gömb Aulájában gyülekeztek a kar oktatói és hallgatói. Felszólalt többek között Tausz Katalin, a kar dékánja is, aki elmondta, hogy a szakok megszűntetése, átalakítása teljes egyetemi karokat sodor veszélybe. Így nő az esélye annak is, hogy a diákok a külföldi tanulmányokat választják. Azt is hozzátette, hogy elutasítanak minden döntést, amelyhez nem készült hatástanulmány, és amellyel kapcsolatban nem történt egyeztetés. A nemzetközi szakon 10 államilag támogatott helyre 190 önköltséges tanuló jutott. Mezey Barna, az ELTE rektora szerint is hiba megszüntetni a szakokat, és a témáról az egyeztetés csak most kezdődik. Hétfőn a Magyar Rektori Konferencia ülésén fogják tárgyalni az ügyet.

Takács Bence hallgató szerint “Élni jöttünk, nem túlélni!”. Nem tartja jó ötletnek a hazai tanulási lehetőségek beszűkítését, mivel ez csak a reménybeli hallgatók kivándorlási kedvét erősíti.

Az ELTE-s diákok átvonultak a BME-re, ahol Palkovics László felsőoktatási államtitkár is részt vett a fórumon. Mivel az ipari terméktervező mérnök szakot is megszűnés fenyegeti alapkézési szinten, az egyik hallgató azzal a provokatív kérdéssel fordult a politikushoz, hogy  tudja-e mi a dizájn. Az államtitkár azt felelte, hogy éppen a szakok felülvizsgálata zajlik: a képzés minőségének javítása a cél. Egy ipari terméktervező kezdőként 100 000 forinttal kevesebbet keres, mint egy kezdő gépészmérnök. Palkovics úgy távozott a fórumról, hogy jelezte: rájött a problémák megoldására, és ezt elő is fogja terjeszteni a felsőoktatási kerekasztal ülésén.

Az 1500-2000 fős tömeg kilenc óra körül az EMMI elé vonult, és a következőket skandálta: “Nem hagyjuk!”, “Szabad ország, szabad egyetem!”. Szerdán este hatkor visszatérnek a tiltakozók a minisztérium elé, amennyiben a kormány nem vonja vissza a  felsőoktatás átalakításáról szóló rendeletet.

Forrás: Eduline, MTI

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta