25000 dollár készpénzben egy szép természetfotóért? Miért is ne!

Rovat

Megosztás

A LensCulture fényképezéssel foglalkozó honlap felhívást tett közzé a világ természetfotósai  számára. LensCulture Earth Awards 2015 elnevezésű pályázatra várják mindenki jelentkezését, aki úgy gondolja, tud újat mondani képekben a természetről, a tájról, környezetünkről, a fenntarthatóságról, arról, hogyan élünk mi együtt Földünkkel. Ha nem is pályázol, érdemes szemezgetni az oldalon látható csodás fényképek között!

andrew_peacock
Andrew Peacock

 

A természet mindannyiunkat körülvesz, gondolhatnánk. De valóban ez az igazság?  A természet azok számára, akik benne élnek sokkal inkább élettér, mintsem egy gondolat, megóvandó szépség, érték. Élettér – az a föld, amibe a fák gyökereiket mélyesztik, azok a mezők, ahol a pockok élelmet gyűjtenek, az a gabonatábla, amit a földműves megművel, vagy az a vidék, amit utak szelnek ketté, amin a gyors kocsikban utazók csak átsuhannak. Az, amit mi természetnek nevezünk, nem a pocok élettere, hanem a mi koncepciónk, elképzelésünk a pocok életteréről. A kis állat nem azon töri a fejét, hogy ami ő, ahol ő él, az valami különlegesen értékes. A földműves is leginkább munkaeszköznek tekinti a földjét (az ökológia gazdálkodás célja, hogy egy határozott természetkoncepciót is figyelembe véve használjuk Földünket). A természet fogalma a mi találmányunk, nem öröktől fogva adott jelenség, hanem egy változó jelentésű fogalom. Voltak olyan idők, amikor nem megóvandó értékként tekintettünk a természetre, hanem mint leküzdendő akadályra. Az ókori görögök kiirtották a mediterrán világ erdőségeit, hogy hajókat ácsoljanak a fából. Ezért olyan kopár az a táj ma is. Manapság többen vannak, akik megóvandó kincsként értelmezik, és harcolnak érte. Vannak akik versként alkotják meg, és vannak akik képként komponálják meg saját elképzeléseiket, így teszik láthatóvá a maguk és mások számára is.

Természetfotózás
Te szoktál ilyen jellegű képeket készíteni?

 

chritine_lavancy
Chritine Lavancy

 

A LensCulture pályázatán sokféle megközelítést, értelmezést örömmel fogadnak. Várnak képzőművészeti igényű fotókat a természet szépségeiről és dokumentarista esettanulmányokat is. A készítők leginkább arra kíváncsiak, hogyan látod te a Földünket. Sorozatokat, és egy-egy kiemelkedő minőségű képet is várnak. A nagyértékű díjazás mellett a győztesek jutalma az is, hogy nemzetközi fotófesztiválokon megjelenhetnek, ezen felül a LensCulture honlap több, mint 500 regisztrált szakembere (kurátorok, kiadók, art direktorok) megismerheti a nevüket. Nagy jutalom még az is, hogy megjelenési lehetőséget kapnak az Earth Awards Competition Gallery-ben.

Nevezni az alábbi honlapon lehet április 30-ig: www.lensculture.com

Képek forrása: contestwatchers.com, www.lensculture.com.

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta