Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / Delfinekkel úsztunk az Inforádió Világszám műsorában

Delfinekkel úsztunk az Inforádió Világszám műsorában

Távolról csodálni az Adriai-tenger szabadon úszó delfinjeit, ellátogatni Sibenikbe, az ízek és borok városába, és élvezni a Plitvicei-tavak és vízesések gyönyöreit – Horvátországban kalandoztunk, az Inforádió Világszám műsorában, Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével.

Mali Losijn városa komoly fejlődésnek indult az utóbbi években. A Blue World Institute vállalata elindított egy programot, amelyben palackorrú delfinek, teknősök és cápák viselkedését figyelik meg. Izgalmasan hangzik az biztos, de ebből a turistákat sem hagyják ki. Sőt, külön hajókat indítanak a látogatók számára, de Zanzibárral ellentétben, itt komoly előírások betartásával, csak a távolból tanulmányozhatják a tenger állatait.

Érdekesség, hogy minden delfin külön személyigazolvánnyal is rendelkezik, amit persze nem tartanak maguknál, de a kutatócsoport tagjai lelkesen jegyzik fel nevüket, hogy számon tudják őket tartani. Ez pedig jelenleg 180 palackorrú delfint jelent.

Mali Losijn lesz a székhelye a Blue World látogatóközpontnak, amely az Adriai tenger legkorszerűbb tengerkutató és ismeretterjesztő központjává válik majd. Ide csak-csak érdemes lenne szervezni egy osztálykirándulást – csak lehet kicsit drága lenne! 😉

apartments-villa-solaris

Sibenik szűk sikátorain sokkal inkább hangulatos végigsétálni, mintsem ijesztő. A tengerpart sétányai pedig egyszerűen lenyűgözőek. Áprilistól novemberig nyüzsögnek a turisták a romantikus kisvárosban, a piactér polcai pedig megtelnek fügével, olívaolajjal, finom szőlővel és friss sajttal.

A város két párhuzamos utcából áll. Itt tekinthető meg a Szent Jakab-katedrális, amit nyáron reggel 8-tól 12-ig, és 16-tól 18-óráig ingyenesen lehet megtekinteni. Igaz, a fotózás tiltott, de akik inkább a Szent Mihály erődbe látogatnának el, már nyugodtan elővehetik a fényképezőgépeket.

A kiköltözést azonban jól meg kell fontolni, hiszen a lakások igencsak drágák, és az árak sem olyan jók, mint Zágrábban, hiába annyira vonzóak a kirakatok.

plitvice_02_0

Plitvice, a valódi természeti látványosság. Tavai, és vízesései egyszerűen lehengerlőek és lelket melengetőek. Maga a nyugalom szigete.

A tavaszi olvadást követően megtelnek a patakok vizei és újabb vízesések keletkeznek.Télen pedig jég borít mindent csakúgy, mint egy mesebeli jégvarázs birodalmat. A tórendszer vizeit a Korana folyó vezeti el. Rengeteg hal és teknős él itt, és a környezetvédelemre is kiemelkedően odafigyelnek, így a horgászat és a pecázás is tiltott, de még a nádast sem irtják. Az utasok közlekedését pedig elektromos hajók és kisvonatok segítik.

Nem véletlen tehát, hogy 1949-ben Horvátország Nemzeti Parkjává választották, és hogy 1979-ben az UNESCO Világörökség listájára is felkerült.

1267 különböző növényfaj, 321 féle pillangó, 161 madárfaj, és lenyűgöző erdők várják a turistákat. Eltévedni sem nehéz, ha valaki letér az ösvényről, de nem szokták sokáig hagyni, hogy elveszettek legyenek az emberek. Bár egyszer már az is előfordult, hogy valaki 16 órát sétált, míg egy közeli településre nem ért, így viszont érdemesebb a helyes úton maradni.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától. 😉

Fotók: newshour-tc.pbs.org, backend.aleph.hu, media-cdn.tripadvisor.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share