Ezt nézed:  / Hírek / Környezetvédelem / 5 dolog, amit nem tudtál az esőről

5 dolog, amit nem tudtál az esőről

Semmi napsütés esőzéskor, sokszor elrontja a kedvünket is. A eső bizony sok gondot okoz. Főleg, ha nem egy többnapos negyvenfokos szárazság után jön. Mert egy hosszú forróság után még azért jól is viseljük. De mindent tudsz már az esőről? Mi összeszedtünk róla öt nagyon érdekes tényt. 

1. Nem mindig lesz tőle nedves a talaj.

A nagy szárazságban, ahol igazán nagy a forróság az eső olyan gyorsan elpárolog, hogy ideje sincs leérni a talajra. Edward Abbey, környezetvédő így fogalmaz a ténnyel kapcsolatban, melyet fantomesőnek hív:

“Látni lehet, ahogyan zuhog az eső, miközben az élőlények a talajon majd meghalnak, hogy egy kis nedvességet kapjanak, de az nem éri el a földfelszínt. Ez egy igazi kínzás a természet számára. Majd, amikor véget ér, a felhők eltűnnek a semmibe.”

 

Gif: Tumblr

Gif: Tumblr

2. Nem minden esőcsepp vízcsepp.

Más bolygókon, például a Vénuszon, vagy egy-egy holdon például metáneső vagy kénsaveső is esik. Ami a legdurvább, hogy a tudósok megállapították a vasesőt is egy tőlünk ötezer fényévnyire található bolygón.

Gif: Tumblr

Gif: Tumblr

3. A felhők alakja és színe segít előrejelezni az esőt.

Ha például egy magasan nyúló puffad felhő található az égen, akkor egy viharfelhőt látsz, ha pedig egy vastag és sötét, az eget teljesen beborító felhőt, amit nimbosztrátusznak hívunk, nos, akkor csendes eső ígérkezik.

Gif: Tumblr

Gif: Tumblr

 

4. Nem a sivatagban esik a legkevesebb eső. 

Lehet, hogy jég borítja, de az Antarktiszon esik a legkevesebb eső. Az évi csapadékmennyiség 165 cm. A másik véglet Kolumbiában található, ott évente 1356 cm csapadék zuhan le az égből.

Gif: Tumblr

Gif: Tumblr

 

5. Gyalog vagy futva ér minket több eső?

Gif: Tumblr

Gif: Tumblr

 

A MinutePhysics nevű YouTube csatorna megmagyarázza:

 

Tehát minél gyorsabb a sebességed az esőben, annál jobban elázol.

Eső
Te szereted, ha esik az eső?

Borítókép: Imgur.com