Bárkivel lefekszek, csak sztár lehessek!

Rovat

Megosztás

Küzdelmes harc az öt perc hírnévért.

Az óvónéni kíváncsian kérdezte a gyerekeket: mik lennének legszívesebben felnőttkorukban?

– Én focista! – vágta rá Balázska.

– Én pedig szupermodell- rebegtette meg pilláit a kis Szofi.

– Semmi más, csak valóságshowsztár! – kiáltotta győzelemittasan Dzsesszikácska, és fölényesen pillantott körbe: ezt a meccset bizony messze ő nyerte.

Tűzoltó, katona, és vadakat terelő celebritás…

Minden ember úgy indul el az életben: ő bizony híres lesz, világmegváltó, vagy legalábbis kortársai emlegetni fogják a nevét. Csakhogy nem mindenkiben rejtőzik egy Michael Jackson. Dzsesszika se táncolni, se énekelni, se színészkedni nem tud, egyedül a főzéshez konyít valamennyire, de az elvetendő: ugyan ki látja?  Legföljebb a testvérei dicsérik az asztal körül ülve tudományát. De neki hírnév kell, fényűző partik, csodáló tekintetek, csillogás – amilyen könnyen csak lehet.

clb

És akkor kap egy levelet valamelyik közösségi oldalon: „Kedves Dzsesszika! Fényképeid alapján alkalmasnak vélünk egy szerepre a Való Világ126-ba! Szeretettel várunk a pénteki meghallgatásra.” Imái meghallgatásra találtak, és büszkén húzza ki magát: milyen szerencse, hogy előző nap szexisebbre cserélte a profilképét. Innen már egyenes út vezet a vörös szőnyegig.

Könnyen jött…

S valóban: azért, hogy bekerüljön egy ilyen műsorba, nem sok erőfeszítést kell tennie: hagyja ott az iskolát hetedikben, bár még jobb, ha soha nem is ül a padba, legyen harsány kívül-belül egyaránt, s nyisson az izgalmas újdonságokra. Lányoknak azért ezek mellett mégsem árt egyvalamihez értenie: a siker biztosabb, ha űzik az ősi mesterséget.

„Hogy lehet bekerülni a sorozatba? Bárkivel lefekszem, ha kell” – találta meg oldalunkat egy tizennyolc éves lány az Ask.fm-en. Rossz ajtón kopogtatott, az viszont nem kizárt, máshol már bevált neki ez a módszer.

lbb

Az őszinte tizennyolc éves nem várta meg, hogy őt keressék. Pedig manapság az embereket gyűjtik, becserkészik az ilyen jellegű műsorokba. Nem szükséges autóba ülnie a készítőknek, és végigutazni az országot megfelelő alany után kutatva – az interneten könnyen rábukkanhatnak arra, akit elképzeltek. A közösségi oldalakon bombázzák a fiatalokat a mézes madzaggal. Ha Dzsesszika tudná, hogy a levelet rajta kívül ötszázan megkapták…!

A brandépítés ezért vagy ettől függetlenül már Facebookon, Instagramon, Ask.fm-en, Youtubeon megkezdődik. A világhálón is számos követőre, irigyre lehet szert tenni, és folyosótéma lehet, hogy egy népszerű felhasználó kinek küldött csókot vagy épp kit szapult indulatos bejegyzésében.

És könnyen is ment

Az igazán megpróbáltató feladat tehát nem is a köztudatba való bekerülés, hanem a vágyott sztárstátusz megőrzése. Futószalagon gyártják a valóságshow-kat. Szereplők tömkelege tűnik fel majd el – ennyi arcot képtelenség megjegyezni. El lehet tengődni a műsor befejezése utáni hetekben fellépésekből („Egy órát beszélek magamról a népnek, ezért ötszázezret kérek!”), meztelen címlapfotókból, vagy meghökkentő önéletrajzi könyvből („Bevallom, biszexuális vagyok.”), de ahhoz, hogy nevük éveken át fennmaradjon, és ne csupán egy legyen a sok közül, ez már kevés. S itt jön képbe az ész és a rátermettség. Így lett egy ózdi fiúból saját dalszövegeit író rapper és műsorvezető. Majoros Péter, azaz Majka jól forgatta a kártyáit, pedig meg sem nyerte a hírnevét megalapozó valóságshowt. Párkányi Éva neve viszont valószínűleg nem sokat mond a fiatalabb olvasóknak: ő az első hazai reality műsor győztese volt. Butuska lány, aki tizenhat millió forinttal lett gazdagabb, az összeget pedig hamar el is költötte alkoholra és kábítószerre. Jelenleg zárt osztályon kezelik, mert beszámíthatatlan. A bulvárlapokban,  internetes oldalakon végigkövethető bukása. Évit a média áldozatának nevezik, persze meglehet, ha Kaposváron marad pultos, akkor is ez a sors lesz a végzete, azzal az apró különbséggel, hogy a botrányra éhes nagyvilág nem értesül róla.

bb

Részegítő az öt perc hírnév, s talán minden ember megérdemli egyszer – ki többet, ki kevesebbet belőle. De hogy ez az öt perc életük végéig tartson? Egy csillag hullásáról szóló elrettentő hír az elképzelhető legborzalmasabb címlapsztori.

Öt perc
Te mire lennél képes a hírnévért?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók:Origo, Kiskegyed, mirror.co.uk, weheartit)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta