7 dolog, amit nem tudtál Shakespeare Globe Színházáról

Rovat

Megosztás

William Shakespeare-ről nem sok információ maradt fent. Többnyire csak feltételezésekre és mesékre hagyatkozhatunk, ha életéről van szó. Sajnos az érdekesebbnél érdekesebb történeteket csak nagy ritkán tanítják az iskolában. Íme hát néhány valóban érdekes információ a reneszánsz kalandorról és színházáról, hogy az is megkedvelje ezt a fülbevalós alakot, aki eddig utálatos tananyagnak tartotta csak.

1. Shakespeare soha nem írta le így a nevét!

Ez csak az utókor által általánosan elfogadott forma. Saját nevét  a következő változatokban írta le: Willm Shaksp, William Shakespe, Wm Shakspe, William Shakspere, Willm Shakspere, William Shakspeare.

2. Legtöbb művét nem egyedül írta, vagy nem saját ötlete volt az alap történet.

Kezdetekben kontaminétorként dolgozott egy színháznál, vagyis bukott színművek használható részeit összeválogatva új, színvonalas darabokat kellett írnia. Ezért történhetett meg, hogy híres drámái, valójában nem is egészen az ő csodás elméjének köszönhetőek.

3. Akkoriban, amikor ő élt és alkotott, nők nem játszhattak színpadon, ezért a női szerepeket kamasz fiúk játszották el.

4. Darabjait csak pár napig próbálta színészeivel.

A rövid próbafolyamat miatt nem készült soha igazi szövegkönyv. Darabjait sem adta ki, így csak a színészeknek lediktált és azokból fenn maradt 1-1 másolat az, amire az utókor hagyatkozhatott.

5. Egyszer ellopták a Globe Színházat!

A Lord Chamberlain’s Men nevű társulat szerződését felmondta az akkori, The Theatre (ma Globe) nevet viselő színház telkének tulajdonosa.Nem értettek egyet abban, hogy ki is a telken álló faépület jogos tulajdonosa. További vita helyett a színészek egy asztalos és baráti körük segítségével lebontotta a színházat, a gerendákat pedig átszállították a kiszemelt új helyszínre.

Gif: Tumblr

6.  A közönség nemcsak evett és dohányzott az előadás közben, hanem bekiabálásokkal, füttyszóval kísérte az eseményeket és az is előfordult, hogy az ellenszenves szereplőket megdobálták!

7. Egyes előadásokban igazi ágyút is használtak.

Ennek következtében a VIII. Henrik egyik előadása során a színház tetőterében elhelyezett színpadi ágyú vaktölténye szikrát vetett, amikor elsütötték. A nádtető és a fagerendák azonnal tűzre kaptak, és az épület kevesebb, mint két óra alatt teljesen leégett. A tűzvészben senki nem veszett oda, pedig egy-egy előadás korabeli látogatólétszáma elérte a háromezret. Egy korabeli dokumentum szerint mindössze egyetlen ember sérült meg, akinek a nadrágja lángra kapott: őt sörrel öntötték le!

 

Shakespeare Globe Színháza
Te voltál már a Globe Színházban?

 

Borítókép: Theshakespeareblog.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,185RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta