Ezt nézed:  / Pszicho, szex / 8 ok amiért az emberi érintésre Neked is szükséged

8 ok amiért az emberi érintésre Neked is szükséged

Egy forró kézfogás, egy együtt érző ölelés, egy elismerő hátba veregetés. Mind olyan emberi érintések, melyeket nem szexuális indíttatás vezérel. Ezeken keresztül nyilvánítjuk ki érzéseinket a másik felé. Sajnos ilyenből egyre kevesebb van, hiszen egyre inkább beszippant minket a digitális világ, ahol ugyanannál az asztalnál ülve a mobilunkat gyakrabban érintjük meg, mint egymást. Pedig az emberi érintés hiánya veszélyesebb, mint gondolnád. De mi a jó benne?

1) Csökkenti az erőszakot. A gyermekek egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a fizikai kontaktus. Csak így tud erős kötelék kialakulni anya és gyermek között, mely hatással van a kicsi fejlődésére. Az egészséges kötelék kialakítása később is megóv az érzelmi zavaroktól.

2) Erősíti a bizalmat, összehozza az embereket. Egy egyszerű érintés is oxitocint, azaz boldogsághormont szabadít fel, melynek köszönhetően pozitív érzések szabadulnak fel az emberben. Így kevésbé lesz bizalmatlan a másik iránt.

3) Gazdasági előnyökkel jár. Megérinteni valakit nyugtatólag hat, csökkenti a stresszt, bizalmat ébreszt, segíti a közös munkát is.  Megfigyelték, hogy azok az NBA csapatok nyernek több meccset, ahol a játékosok többször érintik meg egymást.

4) Erősíti az immunrendszert. Egy ölelés lassítja a szívverést és csökkenti a vérnyomást, ez pedig kiegyensúlyozza a fehérvérsejtek termelését, ami pedig ellenállóbbá tesz a betegségek ellen.

5) Erősíti a csapatszellemet. Ölelés, kézfogás, vállveregetés… ha ezek megvannak, már sokkal szimpatikusabb a másik, erősítik az összetartozás érzését, és nem csak egy idegenként tekintesz majd a másikra.

6) Növeli az érzelmi intimitást. Ha valakit egy olyan semleges helyen érintesz meg, aminek nincs szexuális töltete, pl. a karján, akkor a másik rögtön befogadóbbá válik.

7) Tanulásra ösztönöz. Tanulmányok kimutatták, hogy ha a tanulókat a tanár ösztönzőleg vagy bátorítólag megérinti, akkor a tanulók sokkal motiváltabbak lesznek a tanulmányait illetően.

8) Növeli az általános jólétet. Tehát az eddigiek fényében, hosszú távon a gyakori érintéssel elérhető, hogy egészségesebb és sikeresebb, befogadóbb legyen az, aki nyitott arra, hogy megérintsék és megérintsen másokat.

Még több érdekesség.

8 ok az érintésre
Naponta hányszor öleled meg a szüleidet, barátaidat?

Képek: socialpaincenter

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share