Horror mesék | A szépség és a szörnyeteg igaz történet!

Rovat

Megosztás

A szépség és a szörnyeteg is igaz történeten alapszik, mint számos más, a Disney által feldolgozott, jól ismert mese! Valóban létezett a szörnyeteg, ahogyan egy szépséges nő is, aki furcsa mód szerelembe esett vele!

A szépség és a szörnyeteg, avagy Catherine és Petrus Gonsalvus története az 1500′-as évekig nyúlik vissza. Petrus egy ritka betegséggel született! Testét abnormális módon borította szőrzet, ami miatt állatként kezelték korában és a nevetség tárgyát képezve vizsgálták is.

Fotó: femina.hu

Akkoriban az elrendezett házasság megszokott dolog volt. A király udvar közbenjárásának köszönhetően Petrus-nak találtak is feleségjelöltet, a szép és fiatal Catherine-t , aki egészen az esküvőjük napjáig nem látta/láthatta jegyesét.

Egyesek szerint viccet akartak csinálni abból, hogy egy szép nőt hozzáadnak a ‘szörnyeteghez’, mások szerint a puszta kíváncsiság hajtotta az uralkodót, meg akarta nézni, vajon közös gyermekeik öröklik-e az abnormális szőrzetet.

Fotó: femina.hu

Az elrendezett házasságot követően Catherine és Petrus története szerencsésen alakult. Egymásba szerettek, több mint negyven évig éltek boldog házasságban és közben hét gyermekük született. Itt végződhetne a boldog történet!! De sajnos nagy árat fizettek a szerelmükért!

Gyermekeik közül négyen-öten örökölték apjuk ritka betegségét, ezért tanulmányozták és szórakoztató látványosságként használták őket, akár az állatokat!

Fotó: true.gr

Mindent összevetve, Petrus sorsa jobban alakult, mint azt gyermekkorában sejthette volna, mikor őt magát is ketrecbe zárva mutogatták. Sajnos gyermekei örökölték sorsát.

A fentebbi történet első ismert változatát a 18. században jegyezték le, bár kutatók állítják, hogy akár több ezer éves is lehet.  Az első változatot egy francia regényíró, Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve vetette papírra 1740-ben. Ez a változat azonban még sokban eltér a mai, köztudatban is élő (leginkább a Disney-féle) verziótól.

A történetben Szépség egy kereskedő legkisebb lányaként kerül a Szörnyeteg kastélyába, feláldozva magát apja szabadságáért. A Szörnyeteg már a kezdetektől fogva jól bánik Szépséggel, és minden este feleségül kéri, a lány azonban mindig visszautasítja. Minden visszautasítás után Szépség álmában egy jóképű herceg jelenik meg, aki könyörög neki, hogy mondjon igent. A lány végül felismeri a kapcsolatot az álom és a valóság között és szerelembe esnek egymással.

Fotó: mult-kor.hu

Ezt a történetet feldolgozta nem sokkal később egy másik francia, Jeanne-Marie Leprince de Beaumont 1756-ban. Ebben a munkában jelentősen lerövidíti Villeneuve történetét, akit nem jelöl meg forrásként.

Persze nemcsak írott, hanem különböző filmes változatai is léteznek a történetnek.  Ilyen a már fent említett Disney mese (1991) és annak élőszereplős változata (2017), Emma Watson főszereplésével.

Fotó: 24.hu

A történetet feldolgozták 2014-ben is már élőszereplős változatban, romantikus kalandfilm formájában, amiben Vincent Cassel formálta meg a szörnyeteg alakját.

Fotó: mafab.hu

Nem meglepő módon (a francia történetből) egy francia rendező, Jean Cocteau készített először egész estés előszereplős filmet 1946-ban. Ez a fekete-fehér változat nyitja a filmes adaptációk sorát.

Fotó: cultura.hu

Főkép: 24.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta