Aki egy kicsit is szeret a konyhában sertepertélni, nem állhat távol tőle a pogácsa sütése sem, vagy legalábbis a pogácsa sütésének próbálgatása.Ki ne szeretné a friss, tetején ropogós, pirosra sült sajttal borított, belül pedig forró és puha pogácsát?
Ha úgy érzed elindult a pavlovi reflexed, nyeld le szépen ami a szádban összegyűlt és hozd létre a tökéletes pogácsát!
Előtte álljunk meg 5 mondatra!!
Mielőtt nekivágsz, néhány aranyszabályt tisztázzunk, hogy ne csak tömény apró korongokat vegyél ki a sütőből. Megesik, hogy a pogácsa a sütés kezdetétől a végéig számított időn belül egy kummát sem nő. Ugyanakkora marad, mint amekkora akkor volt, amikor betetted. Hogyan is kerüld el ezt?
1. aranyszabály
A lisztet érdemes levegőztetni, szitáld át mielőtt használod. Nagyi sütilisztjénél nincs jobb szerintem.
2. aranyszabály
Használj mindig friss élesztőt. Egy kiszáradt csonkkal nem sokra mész.
3. aranyszabály
NE ÖLD MEG AZ ÉLESZTŐT!
A meleg tej nem forralt tej. Az élesztőgombáknak 36-38 fokos hőmérséklet az optimális. Túl melegben elpusztulnak, túl hidegben pedig hamarabb hal éhen a célszemély vagy személyek, minthogy megkínálnád isteni remekművedből.
Ez nagyon fontos, hidd el nekem. 2 évig emiatt nem nőttek meg a pogácsáim és nem értettem miért baj az, ha felforralom a tejet…
4. aranyszabály
A vajat vedd ki a hűtőből, mielőtt összedolgozod a liszttel, hidd el könnyebben fogsz tudni puha vajjal dolgozni, mint egy önvédelemre is alkalmas kemény kockával.
5. aranyszabály
A tojásfehérjét soha ne gyúrd bele a tésztába, az majd a pogit tetejére megy.
Nincs több aranyszabály 🙂
Most pedig egy nagyon jó recept, amitől garantáltam te leszel a vendégvárás császára, vagy császárnője!
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 cs medvehagyma
2 tojássárgája
1 dl tejföl
25 dkg Rama margarin
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 dkg cukor
2 evőkanál só
Így készítsd el:
1. Az élesztőt az egy deci LANGYOS, cukros tejben fel kell futtatni, egy csipet sót is tegyél bele. Ezzel kezdd, mert amíg felfut, megcsinálhatod a többit.
2. A lisztet szitáld át, majd a PUHA margarinnal morzsolgasd el.
3. Miután elmorzsolgattad, öntsd bele az élesztőt, a tejfölt, a tojás SÁRGÁJÁT üsd bele, mehet a só is és addig gyúrd amíg félkemény nem lesz.
4. Hagyd fél órát pihenni a tésztát, most jól elfárasztottad.
5. Vedd ki a kipihent tésztád, nyújtófával nyújtsd ki és szórd rá a medvehagyma felét.
6. Magad felől kezdd el felfelé tekerni a tésztát, egy hosszú rudat fogsz kapni, ami úgy néz ki oldalról, mint a kakaós csiga.
7. Hajts be a rúd két oldalát majd újra sziesztáztasd 20 percig
8. Ismét nyújts a a pihi után a sodrófával, jöhet a medvehagyma második fele. Ezt helyettesítheted sajttal is, mondjuk 15 dekával. Most tekerd fel újra.
9. Itt már nem pihen a tekerés után, ki kell nyújtani ujjnyi vastagra.
10. Rácsozd be egy kés végével. A rács úgy nézzen ki a tetején, mint a drótkerítés, drótjai.
11. Jöhet a szaggató! Amilyen alakúra csak szeretnéd! Csinálhatod késsel is és kis kockákat formálhatsz.
12. Kend meg a tetejét a tojásfehérjével amit ugye NEM TETTÉL BELE! Relaxáljon még 10 percet a nagy forróság előtt.
13. Tíz perc elteltével dobd be a 200 fokra előmelegített sütőbe és ~15 perc alatt süsd ropogósra!
Jó étvágyat! 🙂
Foto: 3.bp.blogspot.com, http://38.media.tumblr.com/