Ezt nézed:  / Pszicho, szex / A Facebook depresszióssá tesz?

A Facebook depresszióssá tesz?

Belegondoltatok már abba, hogy milyen hatással lehet az életünkre az, ha valakinek a sikereit, esetleg az életeseményeit nézegetjük? Komoly trauma hatása alá is kerülhetünk, ha engedjük, hogy ez határozzon meg minket.

A probléma valós és évek óta fennáll. Tulajdonképpen a közösségi oldalakkal együtt jött létre. De miről is beszélünk pontosan? Mi tehet depresszióssá minket a Facebookon?

A közösségi oldalak célja nem csak az, hogy ismeretségeket köss és a kapcsolatot tartsd a barátaiddal, hanem az is, hogy mutasd meg, ki vagy valójában. Az állítás ugyan nem teljesen igaz, mert elferdíti a valóságot, de magán a Facebookon való megjelenés is ezt mutatja. Életünk számunkra tetsző dolgai kerülnek fel úgy beállítva, mintha tökéletesek lennénk. Ennek persze komoly pszichológiája van.

Amit látunk, az erről szól: Józsika új telefont kapott, Aranka külföldön volt nyaralni, Attilának drága autója van… És ezt lehetne folytatni a végtelenségig. Ez az élet persze nem mindenkinek lehetséges. Valaki egy nyaralásért évekig spórol. Ami fontosabb, hogy ez mit is hoz ki másból. Mikor azt látjuk, hogy másnak milyen jól megy, az elszomorít bennünket. Ülünk a szobában, nem történik velünk semmi, nincs mit megosztani másokkal. Nos, ezek a jelei annak, ha valakit depresszióssá tesz a Facebook.

Egy eleve depresszióra hajlamos embernek pedig komoly traumát tud okozni, ha mások „kirakatát” nézi. Ezután pedig jönnek a kérdések, hogy velem miért nem történik ilyesmi? Én miért nem vagyok ilyen?

Főleg a fiatalabb korosztály körében lehet veszélyes. Az, ami látszólag nagyszerű és követendő példa, később a depresszió egyik oka lehet. A személyiség fiatalabb korban változik és a Facebook ezzel egy negatív irányba is terelheti a gondolatokat, ami később komoly hatással lehet az egész életre.

A facebook depresszióssá tesz?
Hogy viszonyulsz a facebookhoz?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share