A sportág, amitől eszméletlen jól nézel majd ki!

Rovat

Megosztás

A hideg országok lakói már nagyon régen rájöttek, hogy a korizás nem csak hasznos, hanem szórakoztató dolog is. Mostanra pedig már az egész világon ez az egyik legnépszerűbb téli sport. Sokan félnek a jégen, de hogy van-e mitől, arra egy profitól kaptunk választ.

Turi Petra, a miskolci szinkronkorcsolya csapat egykori tagja, aki szerint sosem késő elkezdeni.

10904112_924437704233570_994816438_n

Mióta jégkorcsolyázol?

“Kicsi koromtól fogva sokat álltam jégen, mert anyukámmal heti rendszerességgel jártunk ki a miskolci jégpályára. Nagyon megszerettem ezt a téli sportot. Komolyan 8 éves koromban kezdtem el korizni a miskolci Jégvirág egyesületnél. 17 évig szinkronkorcsolyáztam ebben a fantasztikus csapatban. Nekem a csapat volt a második családom.”

Miért kezdted el űzni ezt a sportágat?

“Keresztanyukám ismerőse akkoriban korcsolyázott a miskolci szinkronkorcsolya csapatban, és elvitt magával egy versenyre. Abban a pillanatban mikor megláttam a lányokat a jégen eldöntöttem, hogy nekem ezt kell csinálnom.”

 Milyen szintre jutottál vele?

“Mivel gyerekként kezdtem, minden korosztályban indultam pályafutásom alatt. Nagyon sok országos és nemzetközi versenyt nyertem, de a legjobb eredményem a világbajnokságon 14. helyezés.”

korislany

 Felnőttként is el lehet kezdeni?

Sosem késő elkezdeni. Minden korosztálynak meg lehet tanítani ezt a sportot alapszinten. Nagyon sok felnőtt tanítványom van, akik csak szimplán szeretnének megtanulni jégkorizni, és még sosem álltak jégen. Szeretnének elsajátítani kicsit nehezebb lépéseket is, látványos figurákat a hobbi kedvéért.

 

Nagyon sokan kérdezik, hogy mennyi idő megtanulni?

“Ez függ az edző és a tanítvány összhangjától, mennyire bátor az illető és hányszor jár edzésre. Aki még sosem állt jégen átlagban 7-10 alkalom után érez rá és magabiztosabban tud már csúszni a jégen egyedül. Itt különböző feladatokkal vezetjük rá a tanulókat, amit utána észrevétlenül tudnak alkalmazni csúszásnál.”

 Miért szoktak félni a jégkorizástól az emberek?

“A gyerekek kevésbé félnek, mivel nincs meg bennük a félelemérzet, és közelebb is állnak a jéghez, ha esésről van szó. Egy felnőtt sokkal görcsösebben áll a jégre, és már előre fél attól a bizonyos ‘nagy eséstől’! Elég egy rossz gyerekkori élmény, ami kialakítja a félelmet. Mindenképpen ajánlom egy edző segítségét első jégrelépéskor, a rossz élmények elkerülése érdekében.”

Mennyit kell tudni ahhoz, hogy valaki élvezni tudja ezt a sportot amatőr szinten is?

“Valaki csak körbe-körbe szeret menni, gyorsan, vagy nagyokat farolgatni, és vannak olyanok is, akik a lépésekben és a különböző látványos feladatokban lelik meg a boldogságot. Amatőr szinten 2-3 év szükséges ahhoz, hogy a korcsolyázás lépéseit magabiztosan élvezni tudjuk, heti 4-5 edzéssel.”

Miért ajánlanád ezt a sportágat másoknak?

“Mikor jégre lépek, megszűnik előttem a sok gond és minden baj, rosszat és jót kizárva csakis a korcsolyázásra gondolok, és arra, amit a jégen csinálok. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert minden nemlétező izmot megmozgat, nagyon egészséges a hideg miatt, és egyszerűen élvezetes program mindenki számára. Már 3 éve edzősködöm, és nagyon szeretem csinálni, igazából szívvel és lélekkel csinálom a munkám.”

Bátran belevághat tehát bárki, aki kedvet kapna hozzá, de eddig nem mert jégkorit húzni a lábára. Nagyon élvezetes és különleges sportág, viszont nálunk csak télen lehet kipróbálni magunkat benne, szóval jégre fel, amíg lehet!

Ha nincs hó, kapd fel a jégkorid!
Te tudsz korizni?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta