A szextől az amazonasi indiánokig – Íme, a legjobb középiskolás szónokok

Rovat

Megosztás

Az ELTE Bölcsészettudományi karán rendezték meg az Eötvös József Országos középiskolai szónokverseny döntőjét, melyen a huszonöt legjobb szónokjelölt mérette meg magát. A versenyzők lelkesedése teljesen magával ragadta a zsűrit és a közönséget.

Mikor reggel elindultam a Múzeum körút felé, nem is sejtettem, milyen csodás nap előtt állok. Elegáns ruhába öltözött középiskolások gyűltek itt össze, hogy ezen a forró nyári napon előadják a zsűrinek és egymásnak, hogy mi minden az, ami egy idézetről eszükbe jut. A színvonalas eseményen mélyenszántó gondolatok, éles meglátások, híres idézetek repkedtek a levegőben. Ezeknek a diákoknak nem az volt a fő problémájuk, hogy hová menjenek a mai napon strandolni, ők meg akarták osztani másokkal, hogy mit gondolnak a kultúráról. Egyesek olyan tehetségesen szónokoltak, hogy a közönség egyszerűen csak ámult rajtuk és falta a szavaikat. A büszke szülők és a felkészítő tanárok mellett jelen volt még a szigorú, ámde igazságos zsűri is, akik szakmai szemmel kísérték végig az előadásokat.

DSC_0267

A verseny célja annak elősegítése, hogy a diákok megfelelően alkalmazzák a nyilvános beszédet, saját álláspontjuk világos, meggyőző képviseletét. Az itt elsajátított gyakorlatok nem csupán a hétköznapi életbe való boldogulást segítik, az aktív közéleti szerepléshez való kompetenciájukat is fejlesztik. Az anyanyelv szeretete, a retorikai tudás erősítése, a logikus gondolkodás, a meggyőző kommunikáció eszközeinek használata, a reflektáló olvasás, a szakmai tanuláshoz szükséges szövegértés, mások személyiségének tisztelete, megbecsülése, az önismeret elengedhetetlen ismérvei egy jó szónoknak.

A verseny menete

A huszonöt versenyző Németh Lászlótól kapott egy idézetet:

“A kultúra nem tudás, nem művészi produkció, hanem valami életet szabályozó elv…”

Érvelniük kellett az idézet mellett vagy ellen, maximum öt percben. A felkészülésre harminc percük volt, a lapra, melyet magukkal vihettek a szónokláshoz, csak kulcsszavakat írhattak.

Dr. Kiss Róbert Richard, Prima Primissima-díjas újságíró, a zsűri elnöke összegezte a verseny eredményét, a zsűri meglátásait és tanácsait, ezután egyenként gratuláltak a résztvevőknek.

11418225_10202908237026613_155703999_n

A legtöbb előadás jellemzője

  • A versenyzők gyakran saját generációjukat szapulták, ami furcsa, mivel eddig az volt a jellemző, hogy az idősebb generáció szapulta a fiatalabbat.
  • Megjelent sok sztereotípia. Ilyen sztereotípia, hogy a kultúra halála közeledik, az emberek nem járnak színházba, nem olvasnak.
  • Több versenyző szerint, mivel a zsűri szuperintelligens lények gyülekezete, elvárják, hogy a legutóbb tanult idézetek mindegyikét ismertessék a diákok. Az idézetek száma fordítottan arányos a versenybeli helyezéssel. Valóság: a logikailag odaillő idézeteket értékelték. Néha a kevesebb több.
  • A Németh László idézetben a nem tudás, a nem művészi produkció szerintünk valami olyasmit jelent, hogy több mint tudás, több mint művészi produkció, kevesen ismerték ezt fel. Ettől persze lehetett vagy lehetett volna ellene vagy mellette érvelni.
  • Nem jó, ha a jegyzeteknél látszódik, hogy a versenyző vastagon hússzor áthúzott valamit, mert az arról tanúskodik, hogy ő sem biztos magában.

 

Az első tíz helyezett

A képek alatt Dr. Kiss Róbert Richard és zsűri rövid véleménye olvasható az előadásokról.

Helyezés Versenyző neve Felkészítő tanár Az iskola neve  Település
X. Forgách Milán Deutsch Zoltán Vörösmarty Mihány Gimnázium Budapest

21“Világos, logikus volt a kezdés. Remek volt a példa.  A stand up commedy világát idézte néhány megjegyzése. Nagyon tetszett nekem, hogy merész volt és bátor, kellő öniróniával. A nagyon tehetséges versenyzők egyike, de a formai dolgokra oda kell figyelni, nehogy olyan lazák legyünk, hogy már szétessünk.”

Helyezés Versenyző neve Felkészítő tanár Az iskola neve  Település
IX. Kovács Viktória Kovács Erika Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium Kiskunhalas

10“Az elszakadt ruhájú versenyző bevezetője aranyos volt – kedvesen mesélte el az esetet. A lámpaláz elmúlik, ne aggódjon.”

Helyezés Versenyző neve Felkészítő tanár Az iskola neve  Település
VIII. Szécsi Katalin Tasi Józsefné Patrona Hungariae Gimnázium Budapest

15“Szent Ágoston jutott eszébe: a zene egyértelmű bizonyíték Isten létezésére. Jó kezdés volt. Psota Irén sztorija is érdekes volt. A művészet legfontosabb alapelve: adni kell. Ez a mondat is tetszett. Tüneményes előadó a versenyző. Felismerte az idézetben, hogy Németh László a tudománynál és művészetnél magasabb szintre emelte a kultúrát e mondatában.”

Helyezés Versenyző neve Felkészítő tanár Az iskola neve  Település
VII. Hodován Péter Major Hajnalka MNÁMK Gimnázium Budapest

16“Politikával kezdte,  ami nem baj. Folytatta az anyaválasztás és apaválasztás fortélyaival, innen jutottunk el az Amazonasnál élő kannibálokig. Nagy ívű beszéd volt.”

Helyezés Versenyző neve Felkészítő tanár Az iskola neve  Település
VI. Sükösd-Kósa Rozi Demeter Katalin Eötvös József Gimnázium Budapest

6“Beszéljünk egy kicsit a szexről – izgalmas kezdés volt. Innen jutottunk el a hanyatló nyugat ópiumáig. Remek beszéd volt, csak hiányzott az idézettel kapcsolatos tételmondat. Nem beszélünk a szexről, rendben, de most tudás vagy nem tudás a kultúra?”

Helyezés Versenyző neve Felkészítő tanár Az iskola neve  Település
V. Ábel Anna Hinger Tamás Keszthelyi Vajda János Gimnázium Budapest

3“Az első versenyző volt, aki elmondta végig az idézetet és utána üdvözölte a jelenlévőket, ebben a sorrendben, érthetően, világosan.”

Helyezés Versenyző neve Felkészítő tanár Az iskola neve  Település
IV. Stajer Lili Anna Imre Flóra Eötvös József Gimnázium Budapest

24“Az alkohol kiöli a kultúrát. Ezt megjegyeztem. Szép, tiszta beszéd volt.”

Az első három helyezettel készítettünk egy rövid interjút is.

Harmadik helyezett

Helyezés Versenyző neve Felkészítő tanár Az iskola neve  Település
III. Pszota Dalma Gaálné Versényi Judit Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium Balassagyarmat

8“A Marsra küldte a hallgatóság egy részét a versenyző, izgalmas befejezés volt, kicsit merész. Szuggesztív előadót hallhattunk.”

Mennyit készültél a versenyre?

Hetente volt egy órám, amikor nem is kifejezetten erre a versenyre készültünk, de retorika témával foglalkoztunk, és különféle témákról kellett a véleményemet kifejtenem. Egyébként egy ilyen versenyre az egész élet egy felkészülési idő.

 

Mennyire vélted nehéznek az idézetet, amit kaptatok?

Szerintem megfelelő volt erre a versenyre, mert ezt többféleképpen meg lehetett fogni, illetve erről a témáról igazán lehetett érdemben beszélni. Ez nemcsak egy érdekes téma, de aktuális is.

 

Hogy érezted magad előadás közben? Te magad élvezted a saját előadásod belülről?

Ez az az eset volt, amikor bejöttem az ajtón, és azonnal el kezdtem élvezni a helyzetet, és magaménak éreztem a témát. Miután elkezdtem, egyre jobban belelendültem, és élveztem, hogy erről a témáról beszélhetek.

 

Második helyezett

Helyezés Versenyző neve Felkészítő tanár Az iskola neve  Település
II. Szalay Róbert Zsolt Szurmik Zoltán Horváth Mihály Gimnázium  Szentes

25“Sosem a jobbágyok bántottak másokat. Azért ne legyenek illúziói a jobbágyvilág kapcsán. Isten, becsület, haza.”

Mennyit készültél a versenyre?

Ha nagyon őszinte szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy semmit, mert igazából tegnap szólt tanár úr, hogy “Ugye nem felejtetted el a versenyt!?”. Ez inkább több évnek a gyakorlása és több évnek a tapasztalata: közös kirándulások tanár úrral, közösen szoktunk járni pályázatokkal Svédországba és Norvégiába, és azért vele ez egy összecsiszolódás. Nem a versenyre való felkészülés volt a siker titka, hanem a közöttünk lévő szoros kapcsolat.

 

Nem izgultál az előadás alatt így, hogy éppen tegnap szólt rád tanár úr, hogy ma verseny lesz?

Szerencsére az a pozitív tulajdonságom megvan, hogy sosem izgulok, mindig nyugodt vagyok. Most előrehozottan érettségiztem több tárgyból is, és azon sem, illetve most sem izgultam.

 

Miből tettél előrehozott érettségit?

Angolból, németből és oroszból. Most inkább a nyelvi vonalon láttam fontosságot, de ősszel szeretném folytatni. Akkor már szeretném a történelmet befejezni, mert az egyik részét megcsináltam tavaly, így jövőre már csak a magyar marad.

 

Mi szeretnél lenni, ha “nagy” leszel?

Én az ELTÉ-re szeretnék menni, jogi szakra, majd nemzetközi jogra, majd politológiára, diplomáciára. Kiskorom óta Magyarország miniszterelnöke szeretnék lenni. Én azt vallom, hogy nekem itt kell tanulnom Magyarországon, és itt kell a tudásomat kamatoztatnom.

 

Első helyezett

Helyezés Versenyző neve Felkészítő tanár Az iskola neve  Település
I. Pécsi Bence Bozó Zsuzsanna Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium  Bonyhád

20“Remek előadásmód, magabiztosság jellemezte. A példák is nagyon jók voltak. 2,51 volt, de nem tűnt rövidnek, a példája bizonyítja, hogy sok mindent el lehet mondani ennyi idő alatt is. Sokat fejlődött tavaly óta.”

Mennyit készültél a versenyre?

Egy életet. Beszélni az ember mindig beszél, meggyőzni az ember mindig meg akar győzni, ebből következik, hogy ezt a felkészülést nincs mikor megkezdeni, ezt megkezdjük az elején, ennek vannak persze állomásai, ez is egy állomás, de biztos vagyok benne, hogy ennél is van több még.

 

Mennyire vélted nehéznek az idézetet, amit kaptatok?

Lehet, hogy azért érzem könnyűnek, mert elég sikeres helyen végeztem, de semmivel nem volt nehezebb, mint eddig. Az Eötvösön mindig megtapossák az embert a feladattal, nincs olyan, hogy leülsz, és azt mondod ’pont valami ilyen könnyűre számítottam’, nagyon meg kell érte dolgozni, ma is nagyon sokat szenvedtem érte.

 

Hogy érezted magad előadás közben? Te magad élvezted a saját előadásod belülről?

Ez most egy eddigiektől teljesen eltérő előadás volt. Eddig mindig megpróbáltam a komolyabb, patetikusabb vonalon mozogni, és ez volt az első humorosnak mondható beszédem. Valóban jobban esik az embernek, ha valaki mosolyog az egyik mondatán, mintha elmorzsolna egy könnycseppet. Jól éreztem magam közben, nagyon megfogott, hogy az embereket érdekli az, amiről beszélek.

 

A három győztes
A három győztes

 

Közönségdíj

A közönségdíjat Forgách Milán nyerte, akit sajnos nem állt módunkban elcsípni, ezért Dr. Kiss Róbert Richard, Prima Primissima-díjas újságírót kértük meg, hogy kicsit bővebben fejtse ki véleményét arról az előadóról, aki nem véletlenül lett a közönség kedvence.

21

“Üdítő színfolt volt a versenyen a 21-es számú Milán teljesítménye. Magam részéről nagyon értékeltem a humorát, a bátor kiállását és azt, hogy egyáltalán nem volt közhelyes. Logikusan, ügyesen érvelt. Formai tekintetben vannak még hiányosságok, a mondatszerkesztésre is figyelni kell, de rendkívül tehetséges a versenyző. Biztos vagyok benne, hogy sokra fogja még vinni az életben. Nem tudom hányad éves, de ebben a srácban benne van a verseny megnyerésének lehetősége, várjuk jövőre is szeretettel!”

– ezt üzente Milánnak Dr. Kiss Róbert Richard. 🙂

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta