Felvételi: mit tegyél, ha módosítanád a jelentkezésedet?

Rovat

Megosztás

Feri boldogan csúsztatta bele a borítékot a postaládába. Végre, ezen is túl van! Jelentkezett a három népszerű egyetemre. Hazafelémenet viszont rossz érzése támadt: biztos, hogy jó döntés volt az ELTE-t az első helyen megjelölni? Talán esélye sincs, hogy oda felvegyék… Nem lett volna jobb a Corvinus? “Én bolond!”-kiáltott fel, s szaladt is vissza, de már csak a levelével elsuhanó postás zöld egyenruháját látta.

Jelentkezés újratöltve

Szerencsére a Ferihez hasonló bizonytalan diákok számára van még egy lehetőség: módosíthatják a megjelölt intézmények sorrendjét, ha úgy tartják jónak. Idén ezt július 9-ig tehetik meg. Ez a dátum sok más felvételizőnek is fontos lehet: eddig postázhatják az azóta kézhez kapott nyelvvizsga- vagy érettségi bizonyítványukat, s diplomájukat is. Természetesen elektronikus úton is elküldhetik ezen dokumentumokat. Ezen kívül július 9. a határideje  a hibásan megadott vagy azóta megváltozott adatok módosításának is. Sőt: újabb szakot is megjelölhetnek, de csupán abban az esetben, ha annak önköltséges vagy államilag támogatott formája már szerepel a listán.

Kész zsákbamacska

Bár lehet előre számítgatni, sajnos jóstehetség szükséges hozzá, hogy előre lássa a diák, hová veszik majd fel. A központilag meghatározott ponthatárokon ugyanis módosíthatnak attól függően, hogy – nyersen fogalmazva – milyen erős a felhozatal. Példának okáért: 2013-ban kilenc szak ponthatárát húzták lejjebb.

Az Eduline.hu szerint akkor érdemes a sorrenden változtatni, ha a felvételiző úgy érzi, szívesebben járna a második vagy harmadik helyen megjelölt iskolába. Ha esetleg Ferihez hasonlóan attól fél, nem kerül be a lista élén álló intézménybe, akkor úgyis a soron következő egyetemre vagy főiskolára veszik fel. Ezért pedig felesleges az aggodalom.

Fontos, hogy az idő szorításában ne kövess el meggondolatlanságot. Elvégre az elküldött sorrendet több hónapnyi fejtörés után állítottad össze.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta