A szuperhold ma vörösholddal társul

Rovat

Megosztás

Szuperhold lesz látható az égen szerdán, azaz ma este. Ez a jelenség most azért is lesz különleges, mert vörösholddal társul!

Szuperhold akkor fordul elő, ha holdtölte pont akkor van, amikor a Föld és a Hold a legközelebb tartózkodik egymáshoz. Ez a jelenség van, amikor évente is előfordul, de arra is volt már példa, hogy két évet kellett várni rá. Idén legutoljára februárban volt szuperhold.

Szuperhold alkalmával a Hold nagynak és fényesnek látszik!

Kép: theconversation.com/Irvin Calicut/WikimediaCommons, CC BY-SA

Mivel a szuperhold megfigyelésekor számít az, hogy hol tartózkodunk a Földön, így szabad szemmel nem láthatjuk a mostanit, legalábbis Magyarországról. A Föld más részeiről szemlélve viszont teljes holdfogyatkozás is lesz, meg tiszta vöröshold, ami nagyon félelmetes és szép.

A vöröshold szintén teljes holdfogyatkozás alkalmával figyelhető meg. Mivel a vörös szín képes áthaladni a Föld légkörén, a kékkel ellentétben, amit megszűr az atmoszféra, a Hold vörös színűvé válik. 

A szuperhold bár nem ritka az égen, mégis nagyon egyedi!

Ilyen hihetetlenül ragyogó holdat Magyarországról legutóbb 2019 elején, legközelebb pedig 2022. május 15-16-án lehet majd látni! Persze akkor, ha az égiek is úgy akarják.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta