Ajándékozz egy idegennek!

Rovat

Megosztás

Neked is arany szíved van?

Különös: másfél évvel ezelőtt ugyanezen címen írtam első cikkemet a Középsulira, és most az utolsót is. Akkor azokat a diákokat láttam el tanácsokkal, akik bizonytalanok voltak, mit is ajándékozzanak osztálytársuknak karácsonyra. Saját készítésű sütemény, vers alkotása, közös mozinézés… Kedves meglepetések, most azonban olyan ajándékötleteket ajánlok, melyekhez nem szükséges pénztárcádért nyúlnod, elegendő, ha a szíved a helyén van.

Akiknek semmi sem jut

Mielőtt a lényegre térnék, hadd tisztázzam a címválasztást. Valószínűleg sokan a szemöldöküket ráncolták a szokatlan utasítást olvasva. Ugyan miért lepjenek meg olyat, akit távolról sem ismernek? Azért, mert érző lények, akik közösségben élnek, s akiknek az lenne a kötelességük, hogy segítsenek embertársaiknak, vagy épp együtt örüljenek azokkal, ha a sors úgy hozza. Neked természetes, hogy reggel kényelmes ágyadban ébredsz, délben elfogyasztod ínycsiklandó ebédedet, órák után pedig tornázni mész barátaiddal a helyi konditerembe. Mások két kezüket is összeteszik, hogy csak egy napra is, de hadd cserélhessenek veled. Híd alatt kuporgó számkivetettek, ágyhoz láncolt tehetetlenek, magukra maradt árva teremtések. Sajnos napjainkban valóságos hősként ünneplik azt, aki átsegít egy idős asszonyt az úttesten, netalántán újraéleszti az autóbalesetet szenvedett utasokat. Szeretném, ha megváltozna ez, és természetessé válna, hogy kezünket nyújtjuk a bajbajutottaknak.

love-boy-indie-real-love-Favim.com-4309095

cute-grandfather-happy-hope-Favim.com-3561786

79166814

Hogyan is segíthetnél egy vadidegennek?

Az első lépés, amit tehetsz, hogy eldöntöd, kinek szeretnél segítséget nyújtani. (Persze ez nem jelenti azt, hogy csupán egy alkalommal segíthetsz! Bármikor, amikor csak időd engedi.) A Közösségi Szolgálat Portál (kozossegi.ofi.hu) keresőjében megtalálhatod az elképzelésednek megfelelő intézményt: csatlakozhatsz kórházakhoz, támogathatod szociális otthonok munkáját, mosolyt csalhatsz egy idős vagy egy beteg embertársad arcára. Vagy – és ebben az esetben még csak az említett oldalt sem kell felkeresned – kiállhatsz kiközösített társaid mellett.

Ő is olyan, mint te

Ha korábban aranykalickában éltél, sokkoló lesz számodra az első találkozás azzal, akinek őrangyalává szegődtél. Az életnek van egy kegyetlen oldala is. De ez ne riasszon vissza! Azért érkeztél, hogy megmutasd a naposat a másiknak.

Számos módja van annak, hogy jókedvre derítsd. Az első és legfontosabb szabály, hogy ne mutass sajnálatot, hanem tekintsd a másikat egyenrangúnak! Lehet, hogy több ránc barázdázza az arcát, mint ahány hajszálad van, nem tudja, mit jelent az, hogy ’anya’, csövek lógnak ki a karjából, vagy lebénult deréktól lefele, de attól még benne is ott lakozik egy lélek, ami az embert emberré teszi.  Ugyanolyan ő is, mint te, csak valami korlátozza a kiteljesedésben. Fontos, hogy ne lásson rajtad viszolygást, szomorúságot, még ha így is érzel, mert attól ő is még bánatosabb lesz.

babe-cancer-captain-america-chris-evans-Favim.com-2602945

A nevetés gyógyító ereje

Ha gyermekotthon lakóihoz vagy hajléktalanokhoz mész látogatóba, megunt, kinőtt ruhadarabjaidat, játékaidat is magaddal viheted,s finom ételekkel is kedveskedhetsz. Boldogok lesznek, de az anyagi javaknál még többet ér az érzelmi. A tudat, hogy végre számíthatnak valakire, tartoznak valakihez.

Egy beteg, magára maradt idősnek, kórházban fekvő gyereknek vagy otthontalan embernek nagy öröm vagy inkább vigasz, ha kiöntheti a szívét. Hallgasd meg élettörténetét és próbáld rávilágítani: ha az Isten elvesz valamit, kétszeresen adja vissza. Bátorítsd, biztasd sorsa jóra fordulásával s nevettesd meg! Igyekezz elterelni gondolatait. Súlyos terhet mértek rá az égiek, azonban meg kell találni az élet apró szépségeit is! A te feladatod ezeket megmutatni. Olvass neki egy érdekes könyvet, nyisd ki ablakát, hogy érezze a friss levegő illatát, hívd játékra! Beszélgessetek! Mesélj magadról, találjatok közös témát. Még az is lehet, hogy egy igaz barátot szerzel. Ha jobban megismerted, saját készítésű ajándékot is vihetsz neki. A már említett első cikkben ajánlott sütemény (persze a kedvence), egy róla írt novella vagy közös program ez esetben is tökéletes. De fűzhetsz gyöngyöt, készíthetsz fotóalbumot vagy levágott tincseidből parókát a haját elvesztett betegnek. Megint csak olyan dolgok, melyek számodra természetesek, de neki a csodát jelentik. Ráadásul alkotásaid sokkal személyesebbek, mint egy üzlet polcáról leemelt gyertyatartó. Jobban kifejezik szeretetedet.

dallas-gentle-happy-he-Favim.com-3072125

Egymás mellett és mégis olyan távol

Az okostelefonoknak köszönhetően az emberek egyre jobban elidegenednek egymástól. A családtagok hazaérve jóformán csak köszönnek egymásnak, majd rohannak számítógépezni („A három éve nem látott Julcsi fotója annyira érdekes, kit izgat, miről vakerál a papa!”), a barátok ülnek egymás mellett a padon, és telefonjukon keresztül kommunikálnak egymással: „LOL Ülj odébb pls!” Akár az idegenek. Bizony, a szeretteid is igénylik társaságodat, ők is számítanak rád. Vagy épp te vágyódsz utánuk? Esetleg mindketten eltávolodtatok a másiktól? Egyedül egy őszinte beszélgetés segíthet – amit kívánom, ezer meg ezer másik kövessen.

youth-boy-girl-dating-couple-Favim.com-485053

Akik csak a szemükkel kérnek

Nem szabad megfeledkezni az állatokról sem, akik hozzánk hasonlóan érző lények, csak még nálunk is védtelenebbek, kiszolgáltatottabbak. Rengeteg ember dobja ki megunt házikedvencét. A menhelyeken apró kenelekben zsúfolódnak össze a kutyák, macskák – szomorú látvány némán könyörgő tekintetük. Érthető, ha nem tudod befogadni az összeset, nem is kell, viszont másképp is segíthetsz rajtuk. Borzasztó öröm, felszabadultság az ebeknek, ha megsétáltatják őket. Végre kedvükre szaladhatnak a szabadban, és egy kis simogatást is kapnak. A dögönyözés alól természetesen a macskák sem kivételek!

Akikre még az állatoknál is kevesebb figyelem jut, azok a fák, virágok, növények. Óvd a természetet! Ne vásárolj nejlonzacskót és a szemetelést is felejtsd el, ellenben ha van rá módod, ültess el egy fát, hogy hozzájárulj egy zöldebb és egészségesebb Föld megszületéséhez.

Segíteni az elesetteken nem kerül pénzbe, mi több: te válsz gazdagabbá jócselekedeteiddel. Hiszen bearanyozódik a szíved.

Szerző: Fekete Fanni

Fotók: favim, aol.com

Meglepetés!
Te már ajándékoztál egy idegennek?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,185RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta