Aki keres, az boldogabb

Rovat

Megosztás

Hungaropesszimizmus, a magyarok pesszimista hozzáállása az élethez. A legtöbb ember panaszkodik, nekik semmi nem jó. Ha valakinek rossz, nekik még annál is jóval rosszabb. Ez a negatív hozzáállás önbeteljesítő jóslatként előbb-utóbb megerősítést nyer, azaz „Én megmondtam, hogy egy szerencsétlen flótás vagyok” konklúziót eredményez.

Dr. Kiss Róbert Richárd Így látják a magyarokat a világban című könyvében olvastam, hogy a Prima Primissima-díjas író Budapesten élő finn ismerősei nem értik, miért akarnak a magyarok elmenni erről a csodálatos helyről.

Szerintük az állandóan sötét jövőképet jósoló, problémákat emlegető emberek megfertőzik azokat, akik optimistábbak.

Az olasz nők szerint a magyar férfiak aggódnak a munkahelyi ügyek miatt és még a randevún is panaszkodnak.

Az író három orosz barátja azt tartja furcsának, hogy a magyarok „dicsekszenek” a betegségükkel. Meglepődtek, hogy egy magyar férfi még a prosztataproblémáiról is beszámolt nekik.

 

Példának okáért olvasd el Dia és Erika párbeszédét:

-Jajj Dia, nekem annyira rossz. Semmi nem jön össze, és még csúnya is vagyok, nézd ezt a nagy orrom. A pasim kidobott, töriből meg fogok bukni. A tanár pikkel rám szerintem. A muterom kikerget a világból. Képzeld tegnap átnézte a táskám, mert azt hallotta attól  a pletykás szomszédtól, hogy szedek valamit, hogy vékonyabb legyek.

-A te anyád kerget ki a világból? Cseréljünk egy hétre! Az a sárkány kiköttette a netet, nem tudok otthonról írni! Peti így tuti összejön egy másik csajjal. Nehogy az én meztelen képeim is elküldje a többi diáknak.  Hogy tartsam meg internet nélkül?

-Akkor ne is foglalkozz vele. Nem érdemel meg téged. NEM iszunk meg egy kávét valahol?

20140430-140108 (3)

Egy panaszfightot olvashattál végig. Ismerős a szitu? 🙂

A magyar nyelvben már a kérdésekben is gyakran szerepel a „NEM” tagadószó, mellyel szinte bevonzzuk a nemleges, elutasító válaszokat.

De Te nem ilyen vagy! Bizonyítsd ezt be másoknak, de főleg Önmagadnak!

Dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató azt mondja, van kiút a hungaropesszimizmusból, a hungarooptimuzmus! Ott lapul a nyelvünkben, a szarkasztikus humorunkban mely segít az optimista hozzáállásban.

Tegyél valamit!

  1. Keress és figyelj!
  2. Keresd meg a napodban a felkeléstől számított időn át a lefekvésig tartó időben azt a 3 pozitív dolgot, mely szebbé teszi napodat!
  3. Keress egy embert: egy testvért, barátot, egy barátnőt, szülőt, akikkel megosztod MINDEN este milyen jó dolgok történtek veled aznap és ők is megosztják veled. Ne neked legyen a rosszabb pesszimistaként, neked legyen a jobb optimistaként!
  4. Meglátod, rövid időn belül keresni fogod a jót, a szépet, a kedves gesztusokat, a vicces pillanatokat, hogy te mesélhesd a jobb élményeket, szebb dolgokat PozitívTársadnak.
  5. Ne a negatív sztorikkal versenyezz! Hisz tudod, aki keres, az boldogabb!

Ellenőrizni fogjuk, hogy éltél-e a lehetőséggel. Lehet, hogy legközelebb a te pozitív élményeid ismerik meg az olvasók! 😉

https://www.youtube.com/watch?v=hdL7VOLomb8&feature=youtu.be

 

Foto: lumelle.files.wordpress.com, moementum.com, s46.photobucket.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta