Angelina Jolie is a Krav Magára esküszik

Rovat

Megosztás

Hasznos a futás, de nem mindig lehetséges. De akkor pontosan hogyan is tudjuk megvédenünk magunkat? Itt a válasz!

J-Lo, Madonna és Angelina Jolie kedvenc közelharc módszere a Krav Maga, egy önvédelmi rendszer. Létrehozója egy budapesti figura volt, Lichtenfeld Imre (1910-1998) aki Izraelben húsz éven át képezte a védelmi erő embereit.

Arról, hogy mit kell tudni erről a módszerről, Matl Attila G4-es Krav Maga instruktort kérdeztük.

instruktor_242

Hősködés helyett problémamegoldás?

“Az első számú tény, hogy ez nem hőstanoda …  nem fair-fight-ot tanítunk, hanem olyat, ami több esélyt ad a fiúknak-lányoknak arra, hogy épségben hazaérjenek.

A cél felismerni és megtanulni elkerülni a veszélyes helyzeteket, ha pedig nincs más lehetőség megvédeni magad, a lehető leggyorsabban megoldani a problémát és elmenekülni. A kulcs tehát a problémamegoldás.

Krav Maga
Mit gondolsz az önvédelmi sportokról?

 

 Lány vagy fiú, idős vagy fiatal… nem számít!

A legfiatalabb tanítványom 15 éves lesz nemsokára, a legidősebb 54 éves, mindenki el tudja sajátítani a technikákat. Ez is az egyik specialitása a Krav Magának. És mivel elsősorban vitális pontokat támadunk, ezért a fizikai erő másodlagos. Persze az edzéseken van erőnléti rész, javítjuk az állóképességet és az izomerőt is, de a technikák túlnyomó többségében az erőkülönbség nem számít. Sok lány is jár hozzám, és nagyon jól bírják az iramot 🙂

A valós helyzetben tényleg működik

Sajnos nem mindig lehet elkerülni a veszélyes helyzetet, és már több diákomnak is használnia kellett a tudását. Volt olyan, aki verekedett, de nem minden esetben alakul ki bunyó, mivel ez nem is cél.

Például az egyik ismerősöm a barátnőjével hazafelé sétált amikor belekötöttek. Ahogy a támadók egyike nyúlt a zsebébe, azonnal reagált és a barátnőjére üvöltött. A lányt az üvöltés a teljes ledöbbenésből sikeresen felrázta és el tudtak rohanni a támadók elől, verekedés nélkül. Itt a gyors reagálás volt, amit használt.

0e7d50227819f353ef18fb4a462b4998

Néhány technikai szempont

Fontos, hogy az edzések is valós, élethű helyzetet teremtenek, tehát a stressz is jelen van. Meg kell tanulni felismerni a veszélyhelyzetet és azonnal döntést hozni. Amit tanítunk, az egyszerű, emellett a természetes reakciókra épül és nem okoz nagyobb bajt, mint amiből épp menekülünk.

Mikor kezdjünk neki?

Sosem késő elkezdeni.  Érdemes kipróbálni, de észben kell tartani hogy ez nem egy küzdősport. Itt a cél hogy a lehető leghamarabb megoldjuk a veszélyes helyzeteket bármi áron. Az utcán nincsenek szabályok és nincsenek súlycsoportok. Ezért nagyon fontos hogy akármelyik önvédelmi rendszert is választja az illető, az legyen reális. A gyakorlatok reálisak legyenek és a védekezés is.  Én ezért szeretem a Krav Magát.

https://www.youtube.com/watch?v=kp6SvP3StWU

képek: realselfdefenseep.com, kravmagafight.it

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta