Állati sztori! Kincsem, a magyar csoda!

Rovat

Megosztás

Most, hogy itt a nyár és megteltek a szabadtéri mozihelységek, szokásos módon előkerültek a jól sikerült magyar mozifilmek. Ezek között a Kincsem is ott van! A Kincsem történet viszont sokkal több annál, mint amit egy film képes ábrázolni!

Kincsem a mai napig veretlen, nemcsak magyar, hanem nemzetközi viszonylatban is! 140 éve versenyzett aktívan és azóta tartja a rekordot. Összesen 54 futamot nyert meg 1876 és 1880 között. Életében, aktív verseny időszakában sohasem veszített. Egyetlen egyszer fordult elő, hogy fej-fej mellett ért célba egy másik lóval, de a versenyt újrajátszva, több hosszal megnyerte azt.

Történetének érdekességét az adja, hogy Blaskovich Ernő, akinek a családja évtizedek óta foglalkozott lótenyésztéssel, Kincsem születésekor, anyagi körülményei miatt szerette volna értékesíteni a csikót. Bár testvéreit eladta, Kincsemet, a magyar csodának nevezett kancát, nem akarták megvenni tőle. Később, a már egyéves telivér ló így került Hesp Róbert trénerhez (a lenti képen látható Kincsemmel szemben), aki bár származása szerint nem magyar volt, meglepően jól beszélte a nyelvet.

Diadalmaskodott versenytársain Ausztriában, Angliában, Franciaországban és Németországban. Szín szerint sárga lónak nevezték, ismertetőjegye a homlokán lévő fehér folt, egy csillag volt. Egyedül tiszta vizet ivott és versenyeire elkísérte Csalogány nevű társa, egy fekete-fehér macska is. Gazdája, Blaskovich Ernő, a legenda szerint, minden verseny után egy ibolyacsokrot tűzött a füle mellé.

Kiemelt kép: Instagram

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta