Átestél már a víruson? Ezekből a tünetekből tudhatod!

Rovat

Megosztás

Sokan tünetmentesen vészelik át a vírust, vagy az ártalmatlannak tűnő problémák esetén nem is gondolnák, hogy a COVID-19-cel van dolguk. Néhány jel viszont megmutathatja, hogy átestünk-e a fertőzésen – írja a Világszám.

A legegyszerűbb módja, hogy kiderítsük, átestünk-e a koronavírus-fertőzésen, ha elmegyünk teszteltetni magunkat. Sokan viszont nem érzik ennek szükségét, mivel nem voltak tüneteik – ettől függetlenül viszont ők is lehettek hordozói a vírusnak és fertőzhettek is.

Van néhány tünet, amiről talán nem is gondolnánk, de utalhat korábbi fertőzésre, így nem árt komolyan venni.

Ilyen az úgynevezett agyi köd, ami gyakori panasz a COVID-on átesetteknél és egyre több kutatás témája is. Tapasztalsz memóriazavarokat? Vannak problémáid a koncentrációval, vagy állandó fáradtságot érzel minden további ok nélkül?

Ha ezek igazak, akkor jó eséllyel volt már korábban dolgod a vírussal. A másik tünet, ami akár hónapokkal a fertőzés után is fennállhat, a szellemi fáradtság.

Amerikában az Indiana Egyetem és a DePaul Egyetem is vizsgálta a szövődményeket, de Kínában is több kutatás készült a COVID-betegek utóéletéről, melyek alátámasztják, hogy a vírus veszélyes az agyra is. A mostani felmérések szerint akár egy éven át is szenvedhetnek az utóhatásoktól a fertőzésen átesettek.

Az agyi köd és a fáradtság a két leggyakrabban előforduló tünet a vírus után, aminek egyik oka, hogy az immunrendszer túlzottan reagál a vírusra.

Leonard Jason klinikai szakpszichológus szerint az immunrendszer túlzott felpörgése miatt az agyban ,,citokinvihar keletkezik”, ami aztán károsítja a létfontosságú szervünket. Ilyenkor akár strukturális károsodás is bekövetkezhet a professzor szerint.

A tartós memória hosszútávú károsodása mellett fáradtság, kialvatlanság, fájdalmak is felléphetnek, de korábban nem tapasztalt, hosszan elhúzódó fejfájásra is sokan panaszkodtak a koronavírus után.

Ez azért is veszélyes, mert kihathat a beteg mentális és fizikai egészségére, ami aztán az életminőség romlásához is vezethet. A kutatásoknak hála, egyre több információhoz jutunk a későbbi szövődményekről, így a vakcinák után remélhetőleg azok kezelésére is találnak majd megoldást.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta