Attól félek, ha nem elégítem ki, elhagy

Rovat

Megosztás

A teljesítménykényszer egy sokakat érintő probléma, mely önbeteljesítő természeténél fogva, könnyedén tarthatja bűvkörében az ettől szenvedőket. Életünk számos területén találkozhatunk ezen kihívással, mely alól intimebb élettereink sem jelenthetnek kivételt.

Szexualitásunk kényszerei különös nehézséget okozhatnak ebből a szempontból, ugyanis tabukkal körülbástyázott jellegükből fakadóan, irracionális elvárásokkal terhelhetik mindennapjainkat.

Ha nem elégítem ki, elhagy?!

Bármelyik félben is alakuljon ki ez a félelem, az mindenképp nyomot hagy a közös működésben. A teljesítménykényszer ugyanis a kielégítésre, mint végső célra tereli a figyelmet, mely kényszeres hajszolása épp az együttlét apró örömeinek megélésétől fosztja meg a párokat. Hatására elidegenedés és szorongás költözik a meghittség és a felszabadulás helyére. Az ebből születő kudarcélmény, pedig konzerválhatja szexuális teljesítményhez fűződő szorongásunkat.

Miként léphetünk ki a teljesítménykényszer ördögi köréből?

Kiutat az elakadás kibeszélése, így félelmeink bátor felvállalása, artikulálása jelentheti. Amennyiben a nyílt kommunikáció megértéssel és türelemmel párosul, kényszereink meghaladásán túl, akár a párkapcsolat mélyítése is lehetségessé válik.

Azonban az elakadás érzékenységéből fakadóan előfordulhat, hogy a közös erőfeszítés nem minősül célravezetőnek. Ebben az esetben érdemes lehet segítőhöz fordulni, aki szakmai rálátásával, és diszkréciójával támogathatja megküzdésünket.

Noha szexuális teljesítményünk kérdése különös jelentőséggel és érzékenységgel bír, érdemes belátnunk, hogy nem különbözik egyéb területeken felbukkanó kényszereinktől. Ezek orvoslását épp saját emberségünkből fakadó tökéletlenségünk elfogadása hozhatja el számunkra.

Képtelenség, hogy mindig, mindent tökéletesen alakítsunk, és ez így rendben is van.

A fentiek fényében láthatjuk, hogy szexuális teljesítményünkkel kapcsolatos félelmeink felvállalása és feloldása nem csupán a párkapcsolati harmónia, hanem saját magunk felé irányuló elégedettségünk mélyítését is eredményezheti. Ne féljünk tehát szembenézni velük, csak nyerhetünk általa!

Hogyan reagálnál, ha hasonló nehézséggel szembesülnél az ágyban?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta