Az állatok is álmodnak?

Rovat

Megosztás

Álmodni nagyon jó dolog, főleg akkor, ha szép dolgok járnak a fejünkben éjjel, másnap pedig még emlékszünk is rájuk. Persze, ez nem minden esetben van így, de, amikor előfordul, akkor képes az egész napunkat meghatározni, hogy miről álmodtunk az éjjel. Akinek van háziállata, legyen az bármilyen, és látta már mozgolódni, ficánkolni, futni, miközben a kis kedvenc aludt, az bizonyára úgy gondolja, az állatok is álmodnak. És ezzel a gondolattal nem is téved. Sőt. 🙂

Az alvás úgynevezett REM ( Rapid Eye Movement) szakaszában fordulnak elő leggyakrabban az álmok, a legtöbb szárazföldi emlősnél. Mivel az állatok nem beszélnek nekünk az álmaikról, legalábbis nem úgy, hogy értsük őket, így más megoldást kellett kitalálni arra, hogyan bizonyosodjon be az a feltevés, hogy az állatok is tudnak álmodni.

tumblr_n230o8mILs1s8mgkyo8_500

Kutatók, patkányokat figyeltek meg alvás közben, pontosabban az agyi tevékenységeket vizsgálták, amíg az állatok aludtak. Először a már betanított patkányokat a szokásos jutalom falatért engedték, miközben figyelték agyuk működését, majd az alvás REM fázisában is tovább folytatták az agyműködés vizsgálatát. Miután összeegyeztették az adatokat, észrevették, hogy az alvás közbeni agyműködés néhány momentuma megfelel az ébren töltött idő alatti adatokkal. Ezek alapján a tudósok nem csak azt állapították meg, hogy a patkányok valóban álmodtak, úgy tűnik a nap közbeni tevékenységükről fantáziáltak alvás közben is. Nagyon fincsi lehetett az a jutalomfalat. 🙂

Dr. Stanley Coren pszichológia professzor és neuropszichológia-kutató egyik könyvében arról ír, hogy a kutyák, hasonlóan a patkányokhoz, a napközbeni tevékenységekről, élményekről álmodnak alvás közben.

5-things-starfish

Gondoltad volna?
Egy olyan kis kutya, mint egy bébi uszkár, minden tíz percben egyszer álmodik. (Ehhez mindig aludni kell? Hogyan lehet ennyit aludni? 😀 ) Egy nagyobb termetű kutyus, mint a masztfiff, vagy az ír farkaskutya azonban már másfél órát is eltölt anélkül, hogy álmodna.

Idegtudósok a zebrapintyeknél is megfigyelték az álom nevű jelenséget, ugyanis a madarak agyának alvó aktivitása hasonlít ahhoz, ahogyan éneklés közben működik. És, mivel a hím zebrapinty az éneket arra használja, hogy magához csalogassa a nőstény madarat, így a legérdekesebb és pajzánabb állati álom díj is az övé lenne. Ezeknek az álmoknak a jelentését persze nem nehéz kitalálni, azonban az emberek alvás közbeni agyi működése kicsit bonyolultabb, de az álmaink jelentésére ennek ellenére is vannak ésszerűnek tűnő magyarázatok. És persze a mi álmainkra is a napi tevékenységeink gyakorolják a legnagyobb hatást.

Az állatok is álmodnak?
A te kedvenced szokott álmodni?

Egy cica, egy törpehörcsög, és egy nyuszi gazdijaként sokszor megpróbáltam már elképzelni miről álmodhatnak a kis kedvenceim, de ezek után gyanítom, hogy mindegyiküknek valamilyen étel szerepel az álmaiban, némi játékkal keverve, úgyhogy igyekszem még szebbé tenni a napjaikat, hogy az álmaik is kellemesek legyenek.

Fotók: animals.io9.com, giveadogbed.co.uk, thecutestofthecute.tumblr.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta