Középiskolások, akik pengével vagdossák magukat

Rovat

Megosztás

Néha nehéz eldönteni, hogy mekkora is a baj valójában valakinél, aki vagdossa magát, mert ez ma már bizonyos körökben trendinek számít, a lázadás és az egyéniség vállalásának egy módját jelenti. Ugyanakkor másoknál egy rejtett segélykiáltásról van szó, aminek a hátterében komoly lelki problémák húzódnak meg.

De miért is okozna valaki magának szánt szándékkal fájdalmat? A kívülállóknak nehéz lehet megérteni, hogy mi jó van valami olyasmiben, amit a legtöbb ember szeretne messziről elkerülni. A falcolás (önsértés) mögött azonban többféle motiváció állhat, amelyet érdemes először is feltárni.

Most attól az esettől tekintsünk el, amikor valaki divatból csinálja (nem mintha ebben az esetben nem lenne veszélyes és nem adna aggodalomra okot, de ilyenkor ez másról árulkodik). Egy másik lehetséges magyarázat, hogy az illető így szeretné felhívni a szerettei (párja, szülei, barátai, stb.) figyelmét arra, hogy mennyire nincsen jól, hogy vegyék már észre: baj van!

36-broken-heart-boy-300x300

Azonban az esetek nagy részében azok, akik vagdossák magukat, titokban csinálják ezt, amikor senki sem látja őket, és a hegeket is igyekeznek takargatni. (Árulkodó lehet például, hogyha valaki még a legnagyobb melegben is kizárólag csak hosszú ujjú felsőt hajlandó felvenni, vagy karját rendszeresen kötések, ragtapaszok borítják. Persze ezek sem törvényszerűek, hiszen a „klasszikus” alkar vagdosás mellett sokan pont azért csinálják olyan helyeken, ahol nem látszik, hogy ne derüljön ki.)

A falcolók egy másik csoportjánál az önsértés a feszültség csökkentésének egy eszköze szorongással teli, túlságosan stresszes helyzetekben. Akárcsak az ellenkező esetben, amikor egy tartós, belső ürességérzés elleni védekezés a vagdosás, ahol is a fájdalom betölti azt az űrt, amitől az illető szenved.

A fentiekből is láthatjuk, hogy különböző lelki problémák talaján alakulhat ki önsértő magatartás, de ennek megszüntetéséhez szükséges megérteni, hogy mit próbál ezzel valaki kezelni. Annál is inkább, mivel hosszú távon nagyon veszélyes dologról van szó, hiszen a vagdosástól függővé is lehet válni, mert ez a rossz megküzdési mód rögzülhet. Ráadásul, bár kezdetben általában nem öngyilkossági szándék van a háttérben, az egyre mélyebb vágások akár súlyos sérüléshez is vezethetnek. Éppen ezért a falcolást minden esetben komolyan kell venni, és amennyiben rövid időn belül nem szűnik meg magától, segítséghez kell fordulni!  

Csak egy apró kis vágás, és máris csökkent a feszültség…
Te gondoltál már rá, hogy megvágd magad valamivel?

(képek: http://stylonica.com/)

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta