Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / Az “Amerikai álom” valójában – Ez itt New York

Az “Amerikai álom” valójában – Ez itt New York

Nem véletlenül mondják, hogy New Yorkban minden hatalmas, de hogy miért, azt Dr. Kiss Róbert Richard mesélte el a hallgatóknak az Inforádió Világszám műsorában.

A gyümölcsök és a zöldségek is hatalmasak a nagyvárosban, bár a műsorvezető szerint jobb, ha nem tudjuk, hogy miért. A szállodákban is csodálatos almákkal ajándékozzák meg a vendégeket. Sőt, ha már almák, akkor jó tudni azt is, hogy New Yorkot „Nagy Almának” is hívják.  Az elnevezés onnét ered, hogy korábban egy sportriporter előszeretettel hívta így az egyik sportpályát a formája miatt, majd a kifejezést ráragasztották az egész városra.

1cdc2ceb427c66659045e3248947e071

New York lakossága 8 és fél millió, de ünnepekkor a turisták megérkezésével még nagyobbra növekszik ez a szám. Karácsonykor és Szilveszterkor rengetegen érkeznek a városba. A legnépszerűbb turisztikai helyszínek közé tartozik a Times Square, az Empire State Building, a Rockefeller Center, a Metropolitan Múzeum és a tragikus körülmények között lerombolt, majd később újjáépítette World Trade Center. Persze látnivalókban nincs hiány, hiszen ezeken kívül még számos helyre el lehet látogatni, de a legtöbbre érdemes időben jegyet váltani, ugyanis a legnépszerűbb nevezetességeknél hatalmas sorok szoktak állni. Ez utóbbi nem csak a látványosságokra igaz, de olykor az éttermekre, a pubokra és a szórakozóhelyekre is. A Szabadság-szoborhoz korábban még vízitaxik is szállították az utasokat, nem csak kompok. Ezt a tervek szerint újra bevezetik majd, de ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy bármikor, bárhová elszállít, hiszen az is megadott pályán mozog. Múzeumokban sincs hiány, de olyan előadásokra is el lehet jutni, ahol a nézők együtt mozoghatnak a szereplőkkel.

New York három nagyobb és több kisebb szigetből áll. Manhattan közepén van a Central park és az választja el a szegényebb körülményű Harlem városát Manhattan területétől. Manhattan lábánál egy pici szigeten található a Szabadság-szobor, amit még Franciaország ajándékozott az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából.

SS15_NewYork_Womens_Style_075

tradesy.com

 

A műsorvezetőtől azt is megtudhattuk, hogy a népszerű sárga taxikkal sem olyan egyszerű közlekedni. Előfordul ugyanis, hogy a sofőr tetszése szerint, nem viszi el az utast a kívánt úti célhoz. Ráadásul a térképpel sem mindig boldogulnak, így jó, ha van nálunk egy a biztonság kedvéért.

A taxik egyébként azért sárgák, mert John Herz – akinek a nevéhez az első fuvarozó vállalat fűződik – olvasta, hogy az emberek és az állatok legelsőként a sárga színt veszik észre. A vállalat tulajdonos pedig azt szerette volna, hogy az ő autóit mindenki észrevegye. Később innét terjedt el ez a szín a taxikon.

Eryn+Brinie+Fall+Winter+2010+Presentation+cXM4K8-jn_Kl

www2.pictures.zimbio.com

 

A műsorvezető szerint az őszi és a téli hónapok a legszebbe New Yorkban. A két ünnep között, Karácsonykor és Szilveszterkor hatalmas a tömeg itt, és csodaszépen fel van díszítve a város, karácsonyfákkal és karácsonyfadíszekkel. Rendkívül hangulatos, akárcsak a filmekben. Ilyenkor, akár 10 milliónál is többen szoktak lenni New Yorkban. Az utcákon is alig lehet elférni. Gyönyörű kirakatok és rengeteg üzlet várja az embereket. A bevásárlás pedig még karácsony napján is lehetséges néhány helyen. Játékboltokból sincs hiány, azonban előfordul, hogy már az ünnepek előtt elkelnek a legsikeresebb darabok.  Sajátkészítésű, egyedi termékekre azonban ritkán akadnak az emberek, mert a munkaerő jóval drágább, mint amennyiért külföldön (pl. Kínában) gyárttatják le termékeiket. A Rockefeller Centernél tömegek állnak sorba, hogy jégkorcsolyázhassanak azon a nagy jégpályán, amit már a filmekből jól ismerhetünk. A Times Square helyszínén karácsonykor felállítják a hatalmas fenyőfát, szilveszterkor pedig alig lehet elférni a hatalmas tömegtől. Volt olyan is, amikor 7 millió főre becsülték az utcán ünneplő emberek számát.

NEW YORK CITY, NY - JAN 1: People skate on ice with white Christ

nyhabitat.com

 

Itt is népszerű, hogy az emberek valamilyen fura jelmezbe öltözve keresik a kenyerüket. Pár dollárért fotózkodhatnak a turisták valamelyik szuperhőssel, vagy Disney mesefigurával. Az újságíró egyik tanítványa például Shrekként kereste ezzel a kenyerét odakint, amíg a tanulmányait végezte.

Nyáron rendkívül meleg van New Yorkban, télen viszont rendkívül hideg. KRR szerint az amerikaiak sokkal jobban bírják a hideget már csak a légkondik miatt is, amik nyáron a legtöbb helyen állandóan be vannak kapcsolva. Telente nem egy embert látott már alulöltözötten. Rengeteget esik az eső, és ritkán lehet olyan időt kifogni, ami ideális lehet. Az is előfordult már a műsorvezetővel, hogy az időjárás miatt New Yorkban ragadt, de azt sem bánta nagyon, hiszen ott szinte mindig van mit csinálni.

IMG_5429

tuulavintage.com

 

Az East Village és a West Village szintén népszerű helyek. A Wall Street pedig onnét kapta a nevét, hogy korábban tényleg volt ott egy nagy fal. A tőzsde előtt pedig disznókat tartottak, de végül az üzletemberek átvették a helyet.

A legdrágább lakások a Central parkra néznek, ahol még állatkert is van. Bronxról azonban nem sok jót hallani, de mint megtudhattuk a műsorból az sem olyan durva hely. Sőt, kifejezetten nagy rendet tartanak ott.

Lenyűgöző botanikus kert is van a városban, ahol az trópusi és sivatagi növényekkel is találkozhatunk. A mini New Yorkban pedig megcsodálhatjuk a növények mellett a vonatokat és a fából kifaragott felhőkarcolókat.

Midtown_Manhattan_and_Times_Square_district_2015

upload.wikimedia.org

 

A hatalmas épületek sajátosságai, hogy néhány felhőkarcolón a tervezők elrendeztek valamilyen egyedi alkotást, például szobrot, de ezt is csak kevesen tudják, hiszen sétálás közben nem sokan bámulnak az égig érő épületek teteéig.

Érdekesség, hogy az amerikai reklámokban még konkurens termékeket is elhelyeznek. Az üzletvezetők ugyanis bátran mondják saját termékeikre, hogy az a legjobb.

„Régen, azt mondták nekem, ha elmegyek New Yorkba az élelmiszerre ne legyen gondom, mert nagyjából annyiba kerül, mint otthon, hát nem annyiba kerül hanem sokkal drágább.”

– jegyezte meg a műsorvezető.

Borravalót szinte mindenhol illik adni. A taxisok körülbelül 600-800 ezer forintot keresnek, de az a kiadásokhoz képest nem túl sok. Ráadásul vannak olyan taxisok, akik csak a jattot kapják meg fizetésként. Az éttermekben 10-15, de akár 20-25 százalékos borravalót is elkérhetnek, azonban a vendéglők –de még a gyorséttermek is – kifejezetten népszerűek, hiszen kevesen vannak, akik saját magukra főznének.

A munkaerő drágább, szabadság viszont alig van. A műsorvezető elmondta, hogy aki például az összes betegszabadságát már kivette, azt el is küldhetik.

„Úgyhogy az „Amerikai álom” nem azt jelenti New Yorkban sem, hogy sok pénzt kap az ember kemény munkáért, hanem tombol a kő kemény kapitalizmus, mellette viszont, aki igazán sikeres, jól tud dolgozni, azt becsülik, nagyra becsülik, rengeteg pénzt tud keresni és hát özönlenek is a bevándorlók. New York igazi multikulturális város lett, de hogyha valaki ideérkezik, akkor nagyjából az első 5 percben ezt tapasztalni fogja.”

– mondta a műsorvezető.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától. 

Borítókép: 40.media.tumblr.com

Gif: s-media-cache-ak0.pinimg.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share