Az angolok álma egy pesti szilveszter!

Rovat

Megosztás

Meglepő adatot közölt a Travelex nevű oldal: a britek 24%-a nem otthon, hanem Budapesten és Prágában bulizik szilveszter éjjel. De mi vonzza ide őket?

Luxus Londonban

London lakosai december 31-én a Big Bennél gyűlnek össze, a másik kedvelt célpont pedig a London Eye. 2012-ben nyolcperces tűzijátékkal és angol klasszikusok zenéjével szórakoztatták a tömeget. Az ünnepi műsort a BBC közvetíti. Különös szokás, hogy éjfélkor a fagyöngy alatt állva váltanak csókot a szerelmesek- a babona szerint ha így tesznek, egész évben együtt lesznek.

London-New-Years-2013-New-years-eve

Vonzó a program, de mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki Anglia fővárosában akarja búcsúztatni az óévet: átlagosan 336 fontot ( körülbelül 134 ezer forintot) költ az ünneplő tömeg sörre vagy pezsgőre, vacsorára és a tűzijáték megtekintésére-igen, náluk még ez a csodás látvány sincs ingyen, 10 fontot kell perkálni érte. Ezzel az angolok állnak az első helyen szilveszteri költekezés terén. Mivel nincs az ínyükre, hogy ilyen drága náluk az élet, 24%-uk inkább Budapestre vagy Prágába utazik december 31-én, 30% viszont New Yorkba vágyódik.

Párizsi pezsgőzés

nwyr18

London után a francia fővárosban kerül a legtöbbe szilveszter éjszakája: 97 ezer forint pezsgőstül-ételestül. A franciák általában meghitt vacsorával ünnepelnek szűk baráti és családi körben. Az asztal libamájtól, tenger gyümölcseitől, osztrigától roskadozik. Amint éjfélt üt az óra, következnek a jókívánságok és csókok-s van, aki elnyal egy fagylaltot!

Mindenki kedvence

Ha New York-i szilveszterezés, akkor Times Square! Keményen meg kell küzdeni annak, aki itt akarja tölteni az év utolsó óráit; 2012-ben például 7 millió ember várakozott a 100 ezer főnek elegendő helyekre, írja a Világszám. Akinek sikerül bejutnia a térre, felejthetetlen élményben lesz része: végignézheti, ahogy leeresztik a Waterford kristálygömböt, s olyan világsztárokkal partizhat, mint Miley Cyrus. És még a kaja és a pia sem túl drága: összesen 47 ezer forintba kerülnek.

f35d8f465bfc2b700dd682ead45c9522

Miley+Cyrus+New+Year+Eve+Celebrated+Times+OL2LmRKh_NIl

A magyar sör mindenek felett

És akkor itt vagyunk mi, ez a parányi közép-európai ország, ami tele van csodákkal. Bár mi mindig panaszkodunk, az angolok felfedezték helyettünk is, milyen jó dolgunk van: egy szilveszteri ereszdelahajam csupán 26 ezer forintba kerül, ami a felsoroltakhoz képest nevetséges összeg. A hazai sör a legolcsóbb, körülbelül 400 forint. Ezek után egyáltalán nem csoda, ha a britek elcsábulnak! Nálunk csak Prága büszkélkedhet vonzóbb árakkal a maga 16 ezer forintjával.

A magyarok és a csehek egyébként hasonlóan intenek búcsút az aktuális évnek. Prágában a tévében ünnepi műsorokat vetítenek, akinek pedig bulizni támad kedve, kimegy az utcára, vagy pubokban, kocsmákban találkozik barátaival. A tűzijáték már délelőtt elkezdődik, és egészen éjfélig tart. 24 óra 00 perckor pedig a nemzeti himnusz levetítésén a sor.

new_year_prague1

Nálunk szilveszterkor is központi szerepet kap a nagy evészet: a menü ilyenkor lencsefőzelék, disznóhús, virsli tormával, hal, desszertnek pedig pogácsa. A kereskedelmi csatornák szórakoztató műsorokkal és vígjátékokkal készülnek, éjfélkor pedig nálunk is a Himnusz következik. A tűzijáték mellett nagy sláger a petárda-még újév első napjaiban is.

Budapest_New_Year_Firework

Az angolok álma egy pesti szilveszter!
Te hol ünnepelnéd az óévet?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta