Az vagy, amit megeszel?

Rovat

Megosztás

Manapság már számtalan táplálkozással és életmóddal kapcsolatos új őrület létezik. Paleo, vegán, gluténmentes…Ami közös mindegyikben, hogy egy teljesebb, egészségesebb életmódra próbálnak ösztönözni és egyensúlyra lelni az adalékanyagokkal és környezeti ártalmakkal sűrűn megszórt XXI. században. A biotáplálkozás is ide tartozik.

Mit is jelent pontosan a fogalom? Az már bio, ha a piacon a mosolygó gyümölcsárus nénitől almát veszek? Öko, organikus, bio. A három ugyanazt jelenti?

Első lépés a “bioság” felé az étrend: figyelj arra, hogy túlnyomórészt zöldségből, gyümölcsből, magvakból és állati eredetű nyersanyagokból álljon, úgy mint túró, joghurt vagy sajt.

Most jöhet a beszerzés. A bioélelmiszerekre szigorú szabályok vonatkoznak hazánkban, így például a növénytermesztés és állattartás során a termelőknek és gazdáknak meghatározott előírások szerint kell nevelniük portékájukat, hogy aztán valóban bionak nevezhessék őket. Például nem használhatnak műtrágyát vagy tarthatják ketrecben az állatokat. Így a bionövények egészségesebbek és tápanyagdúsabbak lesznek, az állatok pedig természetes körülmények között nevelkednek.

Ahhoz, hogy elmondhasd magadról, valóban biotáplálkozást folytatsz, nem elég, hogy minden hétvégén elzarándokolsz a termelői piacra. Bizonyosodj meg arról, hogy a zöldség, gyümölcs, tejtermék a legkisebb mértékben feldolgozott vagyis nem kapott hőkezelést, adalékanyagokat stb. Legyen minél frissebb vagyis a növények esetében a legrövidebb idő teljen el a leszedés és az elfogyasztás között. Hibátlan, érett és minőségi alapanyagokat vásárolj.

Végül a konyha. Nem elég, hogy egészséges, mait vásároltál, az elkészítéssel ezt elronthatod, ha a nem megfelelő konyhai eljárásokkal akaratlanul is lecsökkented az eredeti tápanyagtartalmat. Ezért részesítsd előnyben például a párolást és a sütőzacskóban sütést.

Végül íme egy tipp, honnan kerüljön a szatyrodba a hozzávaló!

 

Az vagy, amit megeszel?
A cikk elolvasása után, hogyan viszonyulsz a biotáplálkozáshoz?

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta