Az elmúlt évtizedek legmenőbb supergroupja Péterfy Borival zúz

Rovat

Megosztás

Az elmúlt lassan egy évet mindenki megszenvedte. Köztük a szórakoztatóipar is. bezártak a színházak, a mozik, nem lehet koncerteket, fesztiválokat sem tartani. Sok zenész – és zeneipari szakember – maradt munka nélkül.

Az élő zenélés nélküli időszak a zenészeket megviseli egzisztenciálisan is. Bár sokan vannak, főleg Magyarországon, akik akármennyire ismert bandákban játszanak, a zenekar csak egy kiegészítő bevételi forrást jelent számukra, más, polgári állásban is dolgoznak. Az itthon legsikeresebbnek számító előadók bevétele viszont egy az egyben a zenélésből származik, így sokan maradtak „fizetés” nélkül az elmúlt hónapokban.

Azt már régóta tudjuk, hogy a zenészek legfőbb bevétele a koncertekből van: manapság – noha a vinyl lemezek újra menők – a fizikai lemezeladások száma csökken, a streamingből bejövő pénzek pedig elenyészőek, a hazai előadók számára legalábbis.

A művészeket, az anyagi nehézséggel való küzdelem mellett, lelkileg is megviseli a pandémiás időszak. Sokan arról számolnak be, hogy ingerek, élmények híján nehezebben kapnak ihletet, másoknak az okoz fejtörést, hogy nem találkozhatnak zenésztársaikkal, így a közös alkotási folyamat megszűnt, vagy az online térbe koncentrálódott.

Vannak azonban olyanok is, akikre inspirálóan hat a vírushelyzet, illetve lehetőségük van mondjuk stúdióba vonulni, vagy élőben alkotni a bandatagokkal. Számos olyan dal, sőt lemezek és klipek is születtek az elmúlt hónapokban, melyeket ilyen vagy olyan módon a koronavírus ihletett.

A zenészek közt találunk olyanokat is, akik az elmúlt hónapokban nyitottabbá váltak, és új utakon indultak el. Például alapítottak egy supergroupot.

Maga a supergroup ötlete valójában nem újdonság, hiszen a fogalom már az 1960-as évektől létezik. Klasszikus értelemben azokra a formációkra használták ezt a kifejezést, amelyeknek a tagjai egyenként, szólóelőadóként vagy zenekarban, már sikereket értek el. A legelső supergroup a Cream volt, melynek tagjai (Ginger Baker, Jack Bruce és Eric Clapton) már befutott előadóknak számítottak az Egyesült Királyságban.

Magyarországon a legismertebb supergroupok közt említhetjük az LGT-t, a Fonográfot vagy a Skorpiót.

Supergroupot alapítani persze ma is menő, de a legtöbb magyar előadó a fő zenekara mellett már így is több más projektben is tevékenykedik, így gyakran idejük sem marad arra, hogy más ismert zenészekkel bandát alapítsanak. Manapság inkább állnak össze egy-egy dal erejéig a zenészek, mintsem hogy konkrét formációban turnézzanak.

Ilyen volt a Wake Up 1230 is, akik az elmúlt években egy-egy dal és néhány fellépés erejéig már zenéltek együtt, de csak a pandémia alatt álltak össze valódi csapattá. A formációban a magyar könnyűzenei élet igazi nagyágyúi kaptak helyet. A banda énekese Baksa-Sós Attila, aki a néhai Kex együttes zenészének, Baksa-Sós Jánosnak a fia. A sokoldalú zenész több saját zenei projektje mellett szívesen dolgozik együtt más előadókkal, csapatokkal is. Emellett német és angol kortárs lírát fordít, saját verses kötete és regénye jelent meg, valamint ő szerkesztette a 2011-es ROCKLITERA Vol.01 című könyvet, amelyben a fontosnak gondolt magyar zenekarokat és énekeseket gyűjtötte össze.

A zenekar gitárosi posztját Frenk tölti be. Frenket nyilván a legtöbben a Hiperkarmából ismerik, pedig a Quimbyben és a Kispál és a Borzban is játszott, jelenleg pedig a Budapest Bár tagja. Frenknek egyébként nem ismeretlen a supergroupos lét, a quimbys kiss Tibivel és Varga Liviusszal a Braindogs nevű supergroupot vitték együtt.

Basszusgitáron a Supernem énekes-basszerosa, Papp Szabi játszik. A dobok mögött pedig Beck Zaza ül, aki a testvérével (Beck Zolival) közösen alapított 30Y dobosa mind a mai napig.

A tagokat egyébként nem lepte meg, hogy végülis hivatalosan is zenekarrá váltak: „Elég sok közös cuccunk van már az elmúlt tíz évből, így kb. annyira lepett meg minket, hogy elindítottuk ezt a punk-rock ügyet, mint amikor felpattintasz egy vadiúj doboz cigit és kiderül, tele van. Semennyire!”

A supergroup első hivatalos klipje Baby Star címmel a napokban debütált, de a szemfülesek találhatnak egy 2014-es felvételt is a srácoktól. Ez a Balcony TV-n debütáló Wild Colours című dal. A fellépéshez kapcsolódó interjúban Baksa-Sós megemlíti, hogy a formáció annyira új, hogy még a zenekar nevét is a felvételek megkezdése előtti percekben találták ki.

Több mint hat év után a Wake Up 1230 most visszatért, ráadásul egy baromi ütős klippel.

A Baby Star zenéjének összehozásában Ligeti Gyuri segítette a bandát, a fekete-fehér kisfilmet pedig Novák Kristóf álmodta meg.

Az oké, hogy Baksa-Sós a klipben totál úgy néz ki, mint David Bowie a Fantasztikus labirintusban, a zene meg valahol a klasszikus punk-rock karcossága és a Depeche Mood őrülete közt lavíroz, de a klip főszereplője nem más, mint Péterfy Bori!

Szóval nem elég, hogy a Wake Up 1230 az elmúlt évtizedek legmenőbb supergroupját rakta össze, sikerült nekik még Borit is berántani, ezzel együtt pedig a videó és a dal is gigamenő lett.

És ha már Bori: „Mindannyian imádjuk Borit, ezért arra gondoltunk, el kellene kezdeni őt végre klónozni” – árulta el a zenekar.

A supergroup azt ígéri, tavasszal háromdalos EP-vel jelentkeznek, amit még az idén követ a Wake Up 1230 első nagylemeze is, és amint lehet, koncertezni is szeretnének.

Főkép: Facebook

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,839RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta