Az első drogos élményem

Rovat

Megosztás

Megkérdeztünk egy olyan lányt az élményeiről, aki próbált már drogot. Az interjúból kiderül, hogy mit tapasztalt, hogyan keveredett bele, és hogy fogyaszt-e azóta szert.

Mikor és hol történt az első szerhasználatod?

Az élményem az, hogy kb. másfél évvel ezelőtt volt, de valójában ez nem igaz, mert füvet fogyasztottam már korábban is, csak számomra az nem esik a drog kategóriába. Nem tudom megmagyarázni a miértjét, egyszerűen az én fejemben ez így van. Persze tudom, hogy az.

Akkor válasszuk szét egy kicsit. Mikor füveztél először és mit használtál másfél évvel ezelőtt?

Azt, hogy mikor szívtam füvet először, azt nem tudom megmondani. Mindenesetre nem vagyok fogyasztója, mert nem igazán szeretem. Többször is használtam, és a mai napig sem zárkózom el az elől, hogy szívjak, feltéve, ha olyan a hangulat és a társaság. Másfél évvel ezelőtt az MDMA-t próbáltam ki, ami tulajdonképpen az ecstasy alapanyaga.

Az hogy történt és milyen volt?

Egy buliban próbáltam. Már előtte többször felmerült bennem, hogy szeretném kipróbálni, tehát ez nálam egy abszolút megfontolt döntés volt. Mindig tudtam, hogy érdekel, mit is tudnak ezek a szerek, mi olyan vonzó bennük, ugyanakkor mindig ott volt az is bennem, hogy csak biztonságos környezetben próbálnám ki. Számomra ez azt jelenti, hogy mindenképp van ott olyan, aki ismeri a szert, aki vigyáz rám, ha valami félresiklik, és ahol maga a helyszín is biztonságot nyújt.

Így a buli nem éppen ilyennek hangzik, a valóságban viszont ez egy zártkörű parti volt, egy nagyon pici és jól átlátható helyen, csupa baráttal. Az élmény pedig: hát mit is mondhatnék, nagyon jó. Először azt hittem, nem fog beütni, mert kb. 20-30 percig csak ültem és kérdezgettem a barátomat, hogy mikor történik már valami, mert én semmit nem érzek. Aztán, mint a villám csapott be az eufória. Az egész testem bizsergett és vibrálni kezdett körülöttem minden. Csodálatossá vált a világ, hatalmasra nőtt bennem a szeretet érzése és a nemi vágy is az egekbe csapott. Hozzátartozik azért a történethez az is, hogy a bevitt adag egy kicsit többre sikeredett a számításainknál, nagyjából a duplájára, így nagyon erősek lettek az élmények és elég sokáig is tartott.

mdma2

Ez mit jelent pontosan?

Amíg nagyon aktív voltam, az szerintem olyan öt óra lehetett. Viszont a lecsengése nálam még majd két napig eltartott, ami azt jelentette, hogy óriási szeretethullámban voltam, úgy éreztem, mindenkit imádok a világon. Pár barátomnak ez a lecsengés szakasz inkább lehangoltságot, szinte depressziós tüneteket hoz, szerencsére nálam nem.

Akkor nem is volt semmi rossz élményed?

Azért azt nem mondanám. Volt pár perc, egy-kettő lehetett csupán, amikor egyedül maradtam és csak azt éreztem, hogy az egész testem bizsereg, hogy valami nagyon más, mint, amit megszoktam, és ez nagyon ijesztővé vált. Annyit mondogattam magamban, hogy “szedjétek ki belőlem ezt a szart”. Persze tudtam, hogy ez lehetetlen, és ekkor átfordult bennem, hogy “oké, most ez van, nincs semmi baj, jó helyen vagyok, biztonságban vagyok”. Eddigre pedig vissza is tért hozzám a barátom, így megnyugodtam. Azonban ez egy olyan pont volt, aminél éreztem, hogy könnyen el lehet csúszni, mert ha valakin tényleg ez az ijedtség lesz úrrá, és nem tudja megnyugtatni, megtartani magát, akkor szörnyű élmények érik, amiből nincs kiszállás. Nálam utána még nagyon sokáig, amikor meghallottam azt a számot, ami akkor ment, amikor ez volt az élményem, nagyon elkezdtem szorongani, mert visszajött minden érzés, ami akkor elöntött. Szóval hiába volt csupán pár perc az öt órából ez a szarság, az nagyon ütős borzalom volt.

Azóta használtál ilyen drogot? Vagy hogy állsz most hozzá?

Igen, volt rá alkalom. Elég hasonlóak voltak az élményeim, bár az adagolás  miatt azért mégis más volt (pl. a szexuális vágyam nem szökött annyira az egekbe). Nem vagyok rendszeres fogyasztó, de nem is zárom ki, hogy adott esetben használjam. Van olyan, hogy kifejezetten kívánnám, de ilyenkor nem megyek bele, mert általában ez az érzés akkor jön, ha valami másból nagyon menekülök. Szerencsére tudok annyira figyelni magamra, hogy tudom, nem ez a megoldás, hanem ez maximum a nehéz helyzetből való kimenekülésre jó. Megküzdeni másképp kell. Ha viszont nem emiatt csinálom, akkor hoz szép élményeket.

mdma3

Mit tanácsolsz azoknak, akik még nem használták, de vonzó a számukra?

Először is, nagyon megértem a vonzóságát, hiszen illegális a használata és már a drog szónak is egy olyan bűvköre van, ami iszonyú izgató. Ráadásul a szülők és a tanárok rémálma, hogy a serdülő majd droghoz nyúl, szóval ha valamivel, akkor a droghasználttal neki lehet menni egyszerre az összes rendszernek, ami serdülőkorban elég jellemző viselkedés.

Szerintem nagyon rossz az, hogy a mindenféle megelőzéseken semmi mást nem hallani, csak azt, hogy a drog valami sátántól való szörnyűség. Aztán ha valaki kipróbálja, és megtapasztalja a szép részét, akkor értetlenül áll, és még inkább azt gondolja, hogy a felnőttek csak hazudnak, ráadásul fogalmuk sincs arról, amiről beszélnek, hisz sosem próbálták. És ekkor, bármennyire szörnyű, de igaza lesz a kamasznak.

Szóval én azt mondom, hogy igen, hozza a drog az eufóriát, a felszabadulást, a szorongásmentességet. De az is tény, hogy amilyen magasra visz, olyan mélyre is taszít, főleg, ha valaki nem tudja megtartani magát a nehéz szituban. Gondolok itt arra, amit fent írtam. Márpedig serdülőként ez nagyon nehéz, mert kiforratlan még a személyiség. Tudom, akkor nem úgy tűnik, de visszagondolva majd érthetővé válik. Persze ezzel az infóval meg tizenévesen nem sokra megyünk, főleg, hogy az anyukák is rendszeresen nyomják, hogy “majd ha egyszer visszagondolsz, fiam/lányom”. Szóval a véleményem, hogy ha valaki ki is akarja próbálni, inkább várjon pár évet, mert valóban nem játékszer. Rengeteg dolog befolyásolhatja a hatását, például az, hogy éppen milyen lelkiállapotban vagyunk, hogy hol és kikkel vagyunk, mennyire bízunk bennük, stb. Azt meg főleg nem javaslom, hogy csak azért menjen bele valaki, mert mindenki csinálja a társaságban. Például, amikor körbemegy egy füves cigi. Tovább lehet adni, nem kell feltétlen beleszívni. Én milliószor csináltam ezt, és még mindig a barátaim, akik ott ültek a körben. Egyszerűen belőlem hoz egy olyan szorongást, ami egyáltalán nem élvezetes, és ezt mindenki megérti.

Szóval bármennyire is vonzó, nem teljesen hülyeség, ami elhangzik az órákon, akármennyire is hiteltelennek tűnik az előadó. Nem beszélve arról, hogy ha elkapnak, az olyan büntetést von maga után, ami rosszabb minden szernél.

Amennyiben szeretnél informálódni az egyes kábítószerek hatásairól, illetve mellékhatásairól, kockázatairól, az alábbi oldalakon megteheted. Ne feledd, soha ne nyúlj ismeretlen szerhez! A dizájnerdrog robbanás miatt sok ismert szer sem a “megszokott” összetevőkből áll, az ismeretlen szerek pedig nagyon kockázatosak!

www.daath.com / www.drogriporter.hu

Az első drogos élményem
Téged vonz a droghasználat?

 

Képek: pinterest.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta