Az igazi karib-tengeri kalózok

Rovat

Megosztás

Az Inforádió Világszám műsorába nagy utazók is megszólalnak. Wynne-Hughes Veronikáról, aki hajóstoppal tervezi körbeutazni a Földet, korábbi cikkemben már olvashattatok. Föld körüli útja mellett ezúttal a kalóztámadásokról is beszámolt a hallgatóknak.

Veronika hajóstársaival együtt épp Venezuela partjai mentén tartózkodott, amikor arra lettek figyelmesek, hogy egy kalózhajónak tűnő jármű közelítette meg hajójukat.

„Volt is egy hajó, ami picit gyanús volt nekünk. Épp halat fogtunk és mindhárman a halra figyeltünk, mert azt hiszem kettő is akadt a két horgászbotra. Egyszer csak megjelent nagyon közel hozzánk egy hajó, ami eléggé hasonlított egy kalózhajóra. Tehát kisméretű volt és hasonlítottak azokra a hajókra, amelyekről olvastunk, úgyhogy hirtelen rendeztük is a sorainkat és mindenki a szerepének megfelelő pozíciót vette föl, de nem jött közelebb, tehát nem módosított útvonalat, hogy megkörnyékezzen bennünket.”

mesélt Veronika arról, hogy miként próbáltak felkészülni egy esetleges kalóztámadásra.

https://www.youtube.com/watch?v=k3jIFNojSUc

Videó: YouTube – hitchhikingthe 7seas (Venezuela)

Nem mindenkit kerülnek el a kalózok. Veronika több kalóztámadásról is beszámolt a hallgatóknak. A veszélyekről különböző honlapokról értesülnek, ahonnét arról is olvasnak, hogy miként készülhetnek fel a hajósok a támadásokra, valamint jó néhány személyes történetet is meghallgatott már útja során.

Veronika egy belga nővel is beszélgetett a napokban, aki elmesélte, hogy mit élt át akkor, amikor a Karib-térségen, Haiti környékén megtámadták a fegyveres kalózok. A nő jótékonykodás célból utazott a Karib-térségre, hogy gyerekeken segítsenek. Miután ezt sikerült kiépíteniük tovább szeretett volna utazni, de utolsó napján, amikor a párja sem volt mellette, idegenek törtek a hajóra. Megverték, kikötözték, majd elvitték az értékeit. A belga nő próbált ellenállni, de ez nem segített a helyzeten. Végül életben hagyták, de sok időbe telik még, amíg túllép ezen a traumán.

Dr. Kiss Róbert Richard, a műsorvezető saját élményeiről is beszámolt. Margarita szigetén, az ott tartózkodásuk idején tört ki fegyveres bandaháború, amelyben többen életüket veszítették. Caracas városában akkor fegyveres őrök vigyáztak az emberekre a hotelben.

DCIM100GOPROGOPR0308.
Fotó: hitchhikingthe7seas.wordpress.com (Belize)

 

A veszélyek mellett néhány érdekességről is hallhattunk a műsorban. Például Venezuela gyönyörű homokos tengerpartjairól, kis szigeteiről és természeti látványosságairól. A térségben nagy a meleg és könnyen leéghet az ember. A kiutazáshoz pedig néhány területre vízum is szükséges. Mindemellett az infrastruktúra és a közbiztonság nem mindig megfelelő. A turistáknak kedvező szolgáltatások és élmények mellett a műsorvezető is felhívta a hallgatók figyelmét arra, hogy jobb vigyázni ezeken a területeken.

Veronika elmondása szerint Föld körüli útja jól halad. Beszámolója idején Belize környékén tartózkodott, majd február és március környékén lesz esedékes az átkelés a Panama-csatorna, illetve a Csendes-óceán vízén, de egyelőre az El Nino-t figyelik a hajósok. Veronika addig is szeretne egy olyan hajóstársat találni, akivel együtt tudnak majd működni, illetve Kubába is szívesen elutazna, mert ott is hallottak arról, amiről korábbi cikkemben már írtam, hogy nemsokára az infrastrukturális újítások miatt megváltozhat Kuba régi jellegzetes világa és hangulata.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Borítókép: YouTube – Sony Pictures Entertainment – Captain Phillips

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta