Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Az iskolaőrök meg is bilincselhetnek

Az iskolaőrök meg is bilincselhetnek

A szeptemberi tanévkezdéskor 423 köznevelési feladat-ellátási helyen léptek szolgálatba iskolaőrök – közölte Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelési államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Jelezte: további helyszínekre is toborozzák és képzik az iskolaőröket.

Rámutatott: azokon a helyeken léptek szolgálatba az iskolaőrök ahol a továbbképzés, az iskolapszichológus, a szociális munkás, a tantestület eddigi munkája nem volt elegendő a rend teljes körű fenntartásához.

Az iskolaőr olyan személy, aki sokkal több mint egy portás, de nem rendőr – fogalmazott.

 

Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára közölte: 39 szakképzési centrumban 185 szakképzési intézmény jelezte szándékát, hogy részt venne a programban. Reményét fejezte ki, ez a kör bővül a jövőben.

Töreki Sándor, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes ismertette: az iskolaőrök tanítási időben teljesítenek szolgálatot, sajátos jogokkal vannak felruházva, és rendelkeznek kényszerítő eszközzel, így bilinccsel, gumibottal és könnygáz spray-vel. Utóbbiak használatára csak kiemelten indokolt esetben kerülhet sor – hangsúlyozta.

Tevékenységük a pedagógusok, nevelők, oktatók munkájának biztosítása, a személyüket érő támadások megelőzése. Nevelési-oktatási kérdésekben javaslatot nem fogalmazhatnak meg, kizárólag a biztonsági kérdésekbe szólhatnak bele.

Az iskolaőrök egyenruhában végzik a munkájukat, szolgálati igazolványuk, jelvényük van.

Töreki Sándor közölte: 1409 jelentkező volt az iskolaőri pozícióra, nagyon szigorú és következetes kiválasztási folyamat zajlott, amelynek eredményeként a jelentkezők kétharmadát kirostálták. A kiválasztott leendő iskolaőrök 31 képzési helyszínen pedagógiai, pszichológiai és rendőri ismeretek tárgykörben kaptak képzést.

– MTI –

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share