Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Az új arecibói üzenet megírásához kérik a segítségedet a csillagászok

Az új arecibói üzenet megírásához kérik a segítségedet a csillagászok

A gigantikus puerto ricói Arecibo Obszervatórium tudósai egyszer már küldtek üzenetet a világűrbe, most pedig újra ezt tervezik – gyerekek segítségével. A csillagászok a világ legnagyobb rádiótávcsövével 1974-ben sugározták a Messier 13 gömbhalmaz felé az első arecibói üzenetet, ami nem más, mint egy rádióüzenet, amit akárki is kap meg a világűrben, meg kell fejtenie.

Űrlényektől még azóta sem jött visszajelzés, az arecibói üzenet elküldésének 45. évfordulójára azonban bejelentették, hogy küldenek egy másodikat is, amihez a világ minden tájáról várják az ötleteket – az óvodás korosztálytól egészen 16 éves korig.

“Néha a tudósok olyanannyira csak a saját területükre koncentrálnak, hogy teljesen elmélyülnek benne, de ezáltal leszűkül a látásmódjuk. Ellenben a fiatalok mindenről tudnak valamennyit, jobban átlátják a képet. Ők biztos, hogy olyan üzenetet tudnak majd megalkotni, ami jelenleg sokkal fontosabb” – mondta Alessandra Abe Pacini, az Arecibo Obszervatórium kutatója, a VOX-nak.

Most fel van adva a lecke, hiszen úgy kell megírni az üzenetet, hogy azt egy idegen intelligencia is megértse. Mivel konkrét információink nincsenek a világűrben élő idegen civilizációkról, így arra is figyelni kell, hogy túl bizalmas információk ne jussanak a kezükbe. Ha egyáltalán megkapják, mert az is elképzelhető, hogy sosem fog senkihez megérkezni.

Az első arecibói üzenet egy 73 sorból és 23 oszlopból álló karaktersorozat volt, ami összesen 1679 bitből állt. Az üzenet tartalma akkor fedte fel magát, ha valaki a 73×23-as formátumot kezdte el megfejteni, amiből kiolvasható volt több információ is a bolygónkról és az emberiségről. A kódok tartalmazták: a számokat egytől tízig, bináris formátumban, több kémiai elem rendszámát, a DNS szerkezetének ábráját, egy emberformát, a Föld lakosságának akkori számát, a Naprendszer és a rádióteleszkóp grafikus ábráját.

Ha kedvet kaptatok, az Obszervatórium honlapján többet is megtudhattok a jelentkezésról! Ti mit írnátok bele az új üzenetbe?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share