A barátok ugyanazt gondolják | Létezik barát-agy!?

Rovat

Megosztás

A barátok közel állnak egymáshoz, éppen ezért sokszor előfordul, hogy ugyanaz jut eszükbe, ugyanaz az apróság ragadja meg a figyelmüket, sőt, van, hogy ugyanarra gondolnak! Még akkor is, ha két különböző személyiségről van szó. Most elmondjuk, hogy ez miért lehetséges!

A barátságok általában valami hasonlóságnak köszönhetően születnek meg, ez lehet életkor, fizikai tulajdonság, hasonló élethelyzet, érdeklődési kör, stb. Ti is hallottátok már a mondást?

Madarat tolláról, embert barátjáról.

Vagyis, sokat elárul rólunk az, hogy kikkel barátkozunk, milyen a társaság, aminek tagjai vagyunk. Persze ez még nem feltételezné azt, hogy a barátunkkal hasonlóan vagy éppen ugyanúgy is gondolkodunk.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a régi mondás: ,,egy rugóra jár az agyuk” igaz!

Kaliforniai tudósok idegtudományi szempontból vizsgálták meg a barátok agyi reakcióit. Majd 300 egyetemi hallgató bevonásával és egy fMRI – funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat – segítségével vizsgálták a diákok agyterületeinek aktivitását.

A kísérlet a következő volt:

Először feltérképezték a hallgatók társas viszonyait, majd különböző videókat nézettek velük ugyanabban a sorrendben (hogy az eredményeket így megbízhatóbban össze tudják majd hasonlítani). A videók nézése közben mérték a diákok agyterületeinek aktivitását, vagyis azt, hogy mire reagálnak és milyen mértékben.

Az eredmények egyértelműen azt igazolták, hogy a barátok agya hasonlóan működik! Ugyanazok a részletek ragadják meg a figyelmüket, és azok hasonló agyi tevékenységet váltanak ki náluk a megfigyelt területeken.

További vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy kiderítsék, minek köszönhető a barátok agyi aktivitásának hasonlósága, vagyis a hasonló reakcióik ugyanarra. A válasz lehet az, hogy a barátság azért alakul ki két ember között,  mert ugyanazokra az apróságokra figyelnek, vagy éppen ellenkezőleg, azért ragadja meg ugyanaz a részlet a figyelmüket, mert barátok. Érdekes kérdés, igaz?

Számos más kutatási eredmény viszont azt igazolja, hogy a barátság nem féltétlenül a hasonlóságon alapszik, és nem ez az, ami összetartja a baráti kapcsolatokat. Egy viszont biztos, fontos, hogy ápoljuk őket!

Korábban írtunk arról, hogy hogyan őrizhető meg a barátság és tarthat örökké ITT

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,157RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta