Ezt nézed:  / 18+ / Betiltott könyvek, amelyeket akár te is olvashattál

Betiltott könyvek, amelyeket akár te is olvashattál

A könyvolvasás a legtöbb emberből pozitívumot vált ki, ám vannak olyan esetek, mikor egyes országok vezetői vagy egy közösség ezt nem így gondolja, és megpróbálják betiltani, vagy rosszabb esetben be is tiltják az adott könyvet, amit a társadalom számára nem találnak megfelelőnek. Ezen a listán olyan művek kerülnek említésre, amelyeket biztosan te is ismersz.

Alice Csodaországban

Alice története nem egy országban került feketelistára. A legtöbb esetben a  művet a droghasználat népszerűsítése miatt tiltották be. Belegondolva, hogy Alice állatokkal beszélget és varázsgombát eszik a történetben , talán meg is érthetjük, hogy miért találták problémásnak a könyvet. Kínában azonban nem a drog népszerűsítése miatt került tiltólistára, hanem a beszélő állatok miatt. Kína egyik tartományának vezetője úgy gondolta, hogy az állatoknak nem szabad emberi nyelven beszélniük és nem is kezelhetjük az állatokat egy szinten az emberekkel.

pbg05-01

Harry Potter

Az amerikai és az angliai keresztény közösség is sokáig harcolt azért, hogy a betiltott könyvek listáján szerepeljen a regény. Volt olyan kisváros, ahol az összegyűlt közösség elégette a könyveket. Szerintük a mű erőszakos, sátánista, családellenes és tele van mindenféle mágiával, boszorkánysággal, amelyek miatt mindenképpen be kellett azt tiltani.

Cursed-Child-Book-Right

Az éhezők viadala-trilógia

A könyvet több országban is betiltották családellenességre, erőszakosságra és érzéketlenségre hivatkozva. A thaiföldi és bangkoki rendőrség pedig a  műből ismert kézjel használatát tiltotta be, miután tömegek mentek ki az utcára a kézjelet felmutatva, hogy ők nem értenek egyet a kormánnyal. Nagyobb tömeg esetén, ha a kézjelet felmutatják, az már büntetendő cselekménynek számít.

The_Hunger_Games_trilogy_UK_Scholastic_paperback_edition

 

Lolita

Vladimir Nabokov regénye talán az egyik legbotrányosabb mű, amely az erkölcsi tabuk határait feszegeti. Nem véletlen,  hogy betiltották, hiszen a műben egy felnőtt férfi egy kiskorú lánnyal kerül intim viszonyba, aki ráadásul a mostohalánya. Megérthetjük, miért is került feketelistára a mű.

BookCoverLolita

 

Betiltott könyvek, amelyeket akár te is olvashattál
Szeretsz könyvet olvasni?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share