Bocsánat! Sajnálom! – Miért olyan nehéz kimondani?

Rovat

Megosztás

„Tessék bocsánatot kérni!” – inti a szülő a totyogó csöppséget. Hiába tanuljuk meg már jó korán, akadnak, akik képtelenek kimondani ezeket a szavakat. Miért?

Az okokat az amerikai Psychology Today szedte össze. Mint a legtöbbször, a bocsánatot kérni képtelenek esetében is a megborult önbizalomra vezethető vissza a probléma.

https://www.youtube.com/watch?v=wfEPvebGGJM

Az ilyen emberek fejében nem különül el élesen a határ a karakter és a cselekedet között. Nem ismerik azt az örök érvényességet, hogy a jó ember is csinálhat hülyeséget. Tehát azt gondolják, ha bocsánatot kérnének a hibájukért, azzal lelepleznék saját tökéletlenségüket.

Újabb kényszerképzetük, hogy egyedül kell elvinniük a balhét. Félnek, hogy a másik a tévedés teljes felelősségét rájuk terheli. Akkor pedig következik a nagy veszekedés és a régi sérelmek felhánytorgatása. Igazából ez a logika azért lehetséges, mert azt gondolják, hogy hozzájuk hasonlóan a másik is képtelen a bocsánatkérésre.

https://www.youtube.com/watch?v=jCP5RyCIwQA

Valójában meztelenre vetkőzünk, ha kimondjuk: sajnálom! Ezzel hihetetlenül őszinte beszélgetésnek engedhetünk utat. A bocsánatkéréssel járó intimitás megrémítheti cikkünk alanyait, hogy felszínre kerül a mélyen gyökerező magány és szomorúság. Lehetséges, de ez mégis csak elvezethetne a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatokhoz.

Bocsánat! Sajnálom! - Miért olyan nehéz kimondani?
Te könnyen kérsz bocsánatot?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta

Előző cikkHogyan csajozz kutyával?
Következő cikkSmink=önbizalom?