Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Carpe diem a 21. században is!

Carpe diem a 21. században is!

A sokat hallott Carpe diem, ami magyar fordításban leginkább „Élj a mának!” vagy „Ragadd meg a napot!” fordításban olvasható, fontos része a mindennapoknak. De hogyan is lehet ezt az érzést valójában átélni a 21. században?

Először is fontos tisztázni, hogy a Carpe diem kifejezés magyar fordítása nem tükrözi a valódi jelentését. Mi is írtunk róla korábban, hogy egy összetett jelentésű kifejezésről van szó.
A lényege, hogy éld meg a mai napot, de fontos, hogy ne tagadd meg vele a múltat vagy a jövőt, hanem úgy élvezd a mai nap lehetőségeit, hogy számításba veszed a tegnapot és az elkövetkező holnapot is.

Bárhol átélhető az érzés
Azt gondolhatod, hogy a Carpe diem csak a jelentős élményekre vonatkozik, amikor például elutazol egy szép országba vagy egy drága étteremben eszel, ez azonban nincs így. Ha te azáltal hoztad ki a legtöbbet a napból, hogy befejezted a teendőidet, időt töltöttél a szeretteiddel, akkor máris közelebb kerültél a Carpe diem érzéshez.


Élvezd, amit csinálsz!
A Carpe diem azáltal érvényesül, hogy élvezed a mai napot, lényegében a pillanatot, amiben élsz, és abból próbálod a legtöbbet kihozni. A lényege leginkább az érzésben van, ami egy adott cselekvéshez kapcsolódik, hogy azt érzed, hogy megragadtad a pillanatot, és élvezted az életet.

Akkor is, ha káosz van a világban
Lehet, hogy azt gondolod, hogy a Carpe diem nem érhető el ebben a káoszos világban, amelyben jelenleg élünk. Ez azonban nincs így. Mindenki a saját életében saját maga tudja úgy kialakítani a napjait, hogy azok a leghatékonyabban, legjobban teljenek. Ha kint káosz van, magad körül te még rendet teremthetsz.

Fejben dől el
A fentiekből is következik, hogy

nem a külső körülmények adják a Carpe diem érzés lényegét, hanem az, amit te gondolsz róla, ahogyan te éled meg.

 

Ha te a kutyáddal való egész napos játék után úgy érzed, hogy te a mának éltél, és örömöt leltél a napban, akkor számodra érvényesült a Carpe diem.

Ne görcsölj rá!
A Carpe diem egy törekvés arra, hogy a legtöbbet próbáld a napból kihozni. Azonban, ha pont úgy ébredtél, hogy semmihez nincs kedved, akkor ne erőltesd ezt a gondolatot. Nincs azzal semmi baj, ha vannak kevésbé produktív napjaid és úgy döntesz, hogy az adott napot a pihenésre szánod. Ilyenkor viszont tényleg koncentrálj a pihenésedre, és az ahhoz kapcsolódó kellemes érzésekre.

Forrás: giphy.com

Carpe diem a 21. században is!
Te gyakran átéled a Carpe diem érzését?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share