Debrecenben avatták a Cseh Tamás Program tizedik poptörténeti emlékpontját

Rovat

Megosztás

A debreceni Aranybika Szálló Bartók termében rendezett Pirítós bulik emléke előtt hajt fejet az NKA Cseh Tamás Program tizedik poptörténeti emléktáblája, amelyet március 10-én avattak a Grand Hotel Aranybika épületében.

A Cseh Tamás PRogram már a tizedik poptörténeti emléktáblát avatja. Az emléktáblák célja, hogy felhívják a figyelmet a magyar könnyűzene fontos helyszíneire. A tizedik tábla a debreceni Aranybika szálloda Bartók termében megrendezett Piritós bulik előtt hajt fejet. A Pirítós bulik a cívisváros beatmozgalmának kultikus alkalmai közé tartoztak. Játszottak itt a nagy budapesti bandák, az Illés és az Omega például, de felléptek a kor világsztárjai is, mint a Nashville Teens, a helyi hősök közül pedig a Revü, a Mercur, a Red Devils és a Rivers volt a rezidens.

A nagy időkre emlékező táblát egykori zenészek és Pirítós-bulizók jelenlétében Váradi Ferenc rádiós műsorvezető, illetve Vass Norbert, az NKA Cseh Tamás Program munkatársa leplezték le, Varga Péter gitárjátéka kíséretében.

Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja az egykori Budai Ifjúsági Park területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, a zene ünnepén. Ezt a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követte.

2016. január 22-én, Cseh Tamás születésnapján újabb helyszínnel bővült a magyar könnyűzene legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát. Egy héttel később XX. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták. Április 21-én a BME E-Klubjának helyszínére, május 11-én az MHV Rottenbiller utcai stúdiójának homlokzatára is emléktábla került, május 21-én pedig a Fővárosi Művelődési Házban avattak táblát. Az első vidéki emlékpontot Debrecen egy több mint százéves épületében az egykori IPK tiszteletére avatták fel, 2017 januárjában pedig Pécsett rendeztek ünnepélyes táblaátadót.

 

 

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta