Diákbabona – Bármikor bejöhet!

Rovat

Megosztás

“A babona vén, évszázados fája minden népnél megtalálható.” – írta Krúdy Gyula a népi babonákról Álmoskönyvében. Amennyiben van népi babona, úgy van diákbabona is.

Szinte minden diák babonás valamennyire és majdnem az összes sulinak van saját hagyománya. A tanulók gyakran valamilyen mágikus tárgyat használnak, simogatnak, kerülgetnek, ölelgetnek valamit vagy épp köpködnek azért, hogy jobb jegyet kapjanak, vagy szimplán azért, hogy ne bukjanak meg aznap semmiből.

Középsulis korom óta van két szerencsekövem. Ezeket hordtam magammal mindenhová és elővettem őket a legtöbb dolgozatnál, felelésnél, vagy szorongattam őket a kezemben, ha izgultam.

kristáyok3

Senki nem foghatta meg, csak én. Így is ment ez évekig, míg kedves Zsombor barátom egyszer csak hátra nem fordult órán, szemei után kezét is az asztalom kövekkel borított részére irányította, s hirtelen a drágaságaimra suhant jobb keze, majd marka elnyelte őket! Ez mi? – kérdezte. A mécsesem egyből darabokra tört,  krokodilkönnyekkel sirattam a szerencsém, mely elúszott, sose lesz többet, mert megfogta valaki és összemocskolta a kövecskéim. Óra végére kifundáltam a megoldást: tiszta víz alatt megmostam, így eltűnt róla az idegen kéznyom és élhettem tovább szerencsés életem. Azóta is a pénztárcámban vannak, és ha épp szükség van rájuk, újra a markomba költöznek egy időre. Megnyugtató érzés, hogy velem vannak, könnyebben veszem  az elém gördülő akadályokat.

Kifaggattam pár ismerősömet babonáikról még a középsuli időszakából.  Szinte mindenkinek volt valami a tarsolyában:

Enikő (25)

Nekem volt egy szerencsetollam, amivel évekig írtam a dolgozataim. Ha jól emlékszem, Pax márkájú toll volt, zöld. Mindig vettem bele tollbetétet.

József(26)

Én megdörzsöltem minden iskolába menet egy szerencsepatkót az egyik garázs oldalán. Évekkel később kiderült, hogy az egyik haveromék garázsajtóján lógott a patkó, ráadásul egy öreg néni éveken át kukkolt, hogy az a srác mit csinálhat reggelente a garázsnál.

img_8339

Zsuzsa (31)

Iskolai babonám… háááát, hogy nem mentem suliba, ha tudtam, hogy írunk vagy felelünk valamiből.

Zsófi (25)

Babona az, hogy minden dolgozat előtt imádkoztam? Vagy megígértem, hogy ha most az egyszer jól sikerül, mindig tanulni fogok?

Zsófi (23)

Én két medált kaptam a páromtól. Az egyik már hamarabb megvolt, a másikat érettségire adta. Azóta is mindig a pénztárcámban vannak.

dddd

Eszter (21)

Nálunk volt egy csaj, aki ha doga volt, akkor csak a fél lábára vett zoknit. Valamilyen fengshui-s dolog miatt, mert a zokni nem engedi a föld energiáit az agyába. Ilyesmi volt a magyarázat.

Kitti (24)

Csak annyi jutott eszembe, hogy könyvet a párna alá, aztán uccu neki. Meg valakinek volt dolgozatírós gyűrűje, arra emlékszem.

Anna (29)

Versenyek előtt mindig a Beverly hills-i zsaruk zenéjét dúdoltam magamban, hogy jobban menjen a futás.

https://www.youtube.com/watch?v=V4kWpi2HnPU

 

Végül egy ismert idézet,  egy közös “ismerősünktől” , Radnóti Miklóstól, aki szintén babonás volt. Minden reggel rálépett ugyanarra a kőre, hogy megússza a felelést 🙂

“S az iskolába menvén, a járda peremén, hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én”

radnóti sándor
Radnóti Miklós (1909-1944)

 

Bárhonnan is nézzük, ezek az apróságok, melyek másnak értelmetlenek vagy érthetetlenek, gyakran kihúznak minket a csávából, átsegítenek a nehéz helyzeteken, erőt vagy bátorságot adnak a megmérettetések előtt. Persze be is vághatjuk a tananyagot A-Z-ig. De izgalmas az úgy?

Diákbabona - Bármikor bejöhet!
Te babonás vagy?

Foto: taltree.org, m.cdn.blog.hu, blurryphotos.org, jethroinvadesvienna.files.wordpress.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta