Diétázni is lehet tudatosan – ismerd meg a Jókenyeret

Rovat

Megosztás

Egyre jobb az idő, növekszik a hőmérséklet, több órát süt a Nap, emiatt számos meleg ruhánk marad a szekrényben, és előnyhöz jutnak a forró rövidnadrágok, a topok, az atléták, a fürdőgatyák és fürdőruhák. Ilyenkor a télen felszedett feleslegtől mindenki szeretne megszabadulni ilyen vagy olyan diétával, hogy bátran megmutathassa a világnak, amije van. De nem mindegy, hogy mik lesznek az új étrend összetevői.

STO_hogyan-szallj-ki-a-dieta-korhintabol_be954f1e_52995270aab565.70057850

Persze több módja is van a diétának, de mindenképp érdemes megfogadni Ludwig Klára, a Jókenyér ügyvezető igazgatónőjének, egy igazi, vérbeli péknek a tanácsát az egészséges táplálkozásról, de főként a szénhidrát tudatos beviteléről.

„A szénhidrátok szervezetünk számára elengedhetetlen energiaforrások, amikből fizikai és szellemi munkavégzés esetén szükséges többletenergiát nyerhetünk. Ha azonban több szénhidrát tartalmú ételt fogyasztunk, mint amire szükségünk van, akkor a felgyülemlett szénhidrátok túlsúlyt képezhetnek. Az ideális étrend 45%-át szénhidrátok teszik ki, melyeket érdemes teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú terméket választani. A Jókenyér wellness kenyere például 31,9 g/100g szénhidrátot tartalmaz, amely a kizárólag természetes anyagokból készült kenyerek esetében kifejezetten alacsonynak mondható. A reggeli, köztes étkezések nagyon fontosak, ilyenkor bátran együnk ilyen termékeket. Az olyan egyoldalú diéták, amelyek hosszú távon megvonják a szénhidrátot, sokszor egészségügyi károkat is okoznak.”

 

A keményítő tartalmú ételek táplálkozásunk egyik legfontosabb részét képezik, dietetikusok előírása szerint az egészséges étrend legalább harmadának kell keményítőt tartalmazni. Keményítő tartalmú étel a különböző tészták, a burgonya, a rizs mellett a kenyér is. Elhagyás helyett érdemes inkább pékáru minőségén változtatni; válasszunk magasabb rosttartalmú, teljes kiőrlésű vagy rozslisztből készült kenyeret!”

unnamed (6)

A kenyér kiválasztásánál igen tudatosan kell végigmérnünk a polcokat. A címke nélküli árut azonnal hagyjuk ott, ahol van, mert az nagy valószínűséggel nem az, aminek mutatja magát. Milyen kenyeret érdemes tehát venni? A teljes kiőrlésű rozskenyér kitűnő választás a tavaszi diétához.

„Sajnos nemcsak a teljes kiőrlésű és a rozsliszt adhat a pékáruknak barna színt, előfordul, hogy maláta, kakaópor vagy egyéb színezőanyagok segítségével érik el a kívánt színhatást. A maláta nem egészségtelen, hiszen az is természetes alapanyag, de mégsem azt a rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag kenyeret kapjuk, amit elvárnánk.”

 

A Középsuli.hu-nak lehetősége nyílt bepillantást nyerni a Jókenyér Pilisszentiváni üzemébe. Ritkán találkozik az ember annyira megnyerő és kedves párral, mint Ludwig Klára és férje, Nagy Gábor. Míg Gábor körbevezetett minket az üzemi részen, addig Klára isteni kóstolót készített nekünk a Jókenyér kiváló termékeiből.

unnamed (3)

Az üzembe való belépés előtt sapkát húztunk a fejünkre, köpenyt hintettünk a hátunkra, védőzacskót húztunk a cipőnkre és alaposan kezet mostunk. E procedúra nélkül senki fia nem léphet be a helyre, pontosan azért, hogy a termékek minősége ilyen kifogásolhatatlan és természetesen a higiéniai előírásoknak megfelelő maradjon. Belépve mosolygó, lelkes arcokat láttunk, akik nagy lendülettel gyúrtak, szabdaltak, töltöttek és alkottak. Sőt, hogy a munka jobban menjen, zene is szól, mely rádiócsatornát közösen választották ki a dolgozók.

Az üzemben csak azt a részt gépesítik, ahol az ember hozzáadott értéke nem releváns. Ahhoz, hogy valaki egy a fémlemezzel levágja a kenyeret, attól nem lesz jobb a kenyér. Az viszont minőségi javulást hoz a termékben, ha a szakember a saját kezével gyúrja át tésztát, így kiszorítva belőle a feleslegesen ott maradt levegőt.

Milyen összetevők szükségesek egy kenyér elkészítéséhez?

Gabona, élesztő, víz és só és egy remek pék. Semmi más.

„Ha valami nem kell a kenyérbe, akkor miért rakjuk bele? El tud készülni anélkül is, csak hosszabb ideig tart„

– tudtuk meg Ludwig Klárától.

unnamed (7)

A Jókenyér alapja a kovász, mely úgy marad életben, akár a láng. Egyik kovásszal készítik a másikat, majd azzal a következőt, és így tovább. Adalékanyag semelyik termékbe nem kerül, mert teljesen felesleges lenne. A hosszérlelés technológiájával készült, remek termékek kerülnek asztalunkra.

Mivel a receptek és a cég filozófiája német alapokra épültek, ezért a mai napig ezt az elvet követik minden téren.  Bármilyen vezetői szinten is van valaki a szervezetben, a napi operatív ügyekkel foglalkoznia kell valamilyen mértékben. Ezért van az, hogy Klára és Gábor is jelen vannak a mindennapokban. Beállnak dolgozni, személyesen ismernek mindenkit, és gyakran megkérdezik a dolgozóktól, hogy minden rendben van-e. Pontosan ez lehet a titok kulcsa, ami miatt vannak a cégnél olyan alkalmazottak, akik több mint tizenöt éve a Jókenyér hűséges dolgozói.

unnamed (5)

Mint látjátok, Klára, férje és a Jókenyér összes dolgozója szeretettel, szívüket-lelküket beleadva teszik a dolgukat, s egy ilyen remek csapattól csak igazán remek terméket vásárolhattok. Többek között a jojo-effektus elkerülése végett is érdemes némi minőségi szénhidrátot csempésznetek a diétába, erre pedig remek választás a Jókenyér. Hiszen ahhoz, hogy valaki testileg és lelkileg is boldog lehessen, elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás.

Diétázni is lehet tudatosan – ismerd meg a Jókenyeret
Te szoktál rozskenyeret enni?

 

Foto: cafecommunications.hu, spatrendonline.hu,

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta