Duna menti képkockák: képzeletbeli utazásra invitálunk

Rovat

Megosztás

Filmes kalandozásunk utazási eszköze ezúttal legyen egy képzeletbeli sétahajó. Térképes felfedezésünket most a Duna magyarországi szakaszához köthető forgatási emlékhelyekkel folytatjuk.

Helyszín: Baja, Budapest, Dunaújváros, Esztergom, Komárom, Leányfalu, Tahitótfalu, Tass, Szentendre, Szigetköz

Filmek: Pacsirta (1963) A kőszívű ember fiai (1965) Aranysárkány (1966) Kárpáthy Zoltán (1966) Tüskevár (1967) A tanú (1969) A veréb is madár (1969) A dunai hajós (1974) A nagy generáció (1985) Sátántangó (1994) X Polgártárs (1995) A három testőr Afrikában (1996) Napóleon (2002) Csocsó, avagy éljen május elseje (2001) A Hídember (2002) Sorstalanság (2005) A vér és a méz földjén (2011) Borgiák (2011-2013) Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát (2012) A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (2013) Maigret (2016) A vadász imája (2017) A halál angyala (2018) Genius: Picasso (2018) Robin Hood (2018) Vörös veréb (2018) A Vaják (2019) V. Henrik (2019) Zárójelentés (2020)

Kezdjük rögtön a folyó szigetközi szakaszával.

 

A Napóleon című szuperprodukciót itt forgatták. A négy részes mini sorozathoz több csatajelenetet is felvettek. A forgatást komoly aggodalom előzte meg, ugyanis a terület mai napig szigorú természetvédelmi terület. Az alkotók csak komoly garancia vállalással vehették fel az itt játszódó jeleneteket. A monostori erődrendszer Komárom városánál szintén eszmei értékkel, és egyben történelmi múlttal rendelkezik – a főképen a monostori erőd látható (forrása: epiteszforum.hu).

A grandiózus falak, bástyák és kapuk között már a 60-as évek derekától felvillannak egyes filmkockák fényei. A kőszívű ember fiaiban a film végén itt látjuk például a legkisebb Baradlay kivégzését. Az erőd a szabadságharc bukása után, a gyűlölté vált pesti Újépület börtön udvarát szimbolizálta. Az építmény a 90-es évek hazai filmslágerei közül, a Bujtor István rendezte A három testőr Afrikában is felbukkan, mint a francia idegenlégió, afrikai helyőrségének erődje. A nemzetközi produkciók aztán a 2010-es évektől fokozatosan fedezték és használták fel, a legkülönfélébb filmalkotásaikban a várat.

Fotó: monostori erőd/ Vaják c. sorozat/ imdb.com

Így A Borgiák-ban a XV. század milánói hercegi palotát, az Asterix & Obelix sorozatban a római kori Londoniumot, a múlt század elején játszódó Halál angyalában, New York alvilági környezetét, a Taron Egerton és Jamie Foxx fémjelezte Robin Hood-ban pedig a Nottingham-i várat jeleníti meg. Emellett feltűnik a tavaly bemutatott Vaják fantasy sorozatban és az V.Henrik című történelmi filmben is.

Fotó: monostori erőd/ V. Henrik/ imdb.com

Ha tovább evezünk lefelé a folyón, hamarosan feltűnik a Mária Valéria híd, és az esztergomi bazilika látképe. A Komárom-Esztergom megyei város, szintén büszkélkedhet néhány filmforgatási helyszínnel.

 

A bazilika alatt lévő, egykori vár sziluettje A dunai hajós című klasszikus ifjúsági sorozatban látható, igaz, mint a bolgár Rusze (korábban Roszcsuk) város erődítményeként.

Fotó: Esztergom előtt/ A dunai hajós/ port.hu

Érdekesség, hogy a sorozatban Esztergom nemcsak itt, hanem mint bécsi kikötő is megjelenik, mégpedig a Kis-Duna-sétány melletti partszakaszon. A sétány keresztezi a Bottyán hidat, amely viszont az Angelina Jolie által rendezett 2011-es, A vér és méz földjén című balkáni háborús drámában szerepelt.

Fotó: Esztergom/ A vér és méz földjén/ imdb.com

A várost elhagyva következő állomásunk a túlparti Zebegény, ahol az idén bemutatott Szabó István film, a Zárójelentés néhány jelenetét forgatták. A településhez közeli Nagymaroson egy 1995-ös dráma az X Polgártárs nyomaira bukkanhatunk. A helyi vasútállomás a filmes feldolgozásban, Harkov külvárosát jeleníti meg. Az orosz sorozatgyilkosról készült izgalmas filmben olyan sztárok szerepeltek, mint Donald Sutherland, Stephen Rea, vagy a napokban elhunyt Max von Sydow.

A Szentendrei-szigeten ugyancsak találunk filmes nyomokat.

 

A már említett Kőszívű ember fiaiban a sziget révállomáson rendezték be a korabeli pozsonyi hajókikötőt. Tahitótfalu, Bacsó Péter sokáig betiltott klasszikusának, A tanúnak a meghatározó helyszíne.

Fotó: Tahitótfalu/ A tanú/ port.hu

A gáton felépített, majd a filmben leégett őrház, a Duna-part és a falu húsboltja mint helyszín, a mai napig beazonosítható. A településsel szembeni Leányfalu, ugyancsak számtalan filmes emléket őriz. Az egyik klasszikus magyar komédia A veréb is madár című vígjátékban a főhős a benzinkúton áll meg kocsijával. A település híres építészeti lenyomata a Sorg-villa, amely bár magántulajdonban van, a külföldi filmesek szinte hazajárnak ide forgatni. A 100 éves ember…groteszk humorú filmben egy nevadai kormánybázis épülete. A Sam Worthington főszereplésével készült 2017-es akciófilmben, A vadász imájában pedig egy francia nyaralót alakít.

Szentendre szintén bejáratott forgatási város.

 

András Ferenc rendezte A nagy generációban, egy játékbaba szalon tűnik fel a sétálóutcában, ahol az összes főszereplő (Cserhalmi György, Eperjes Károly, Kiss Mari) is megfordul. Rowan Atkinson, mint Maigret felügyelő nyomozott az angol BBC által készített produkcióban. A város macskaköves sikátorai, kiváló alteregót jelentettek a párizsi Montmartre helyettesítésére. Ugyancsak francia fővárosként jelennek meg ezek a lépcsős utcák a Géniusz sorozat, Picasso életrajzi feldolgozásában. Az epizódok sztárja Antonio Banderas.

Fotó: Szentendre/ Géniusz sorozat, Picasso/ port.hu

A főváros dunai szakaszán áthajózva emlékezetes filmes emlék, A Hídemberben látott monumentális képsor, amikor a Széchenyi lánchíd építését látjuk.

 

Fotó: Széchenyi lánchíd/ Basa Balázs

A digitális animációval készült részek, látványosan próbálják ábrázolni a magyar reformkorszakot. A Csepel-sziget után, feltétlen meg kell állnunk egy rövid időre Tassnál. A Fejér Tamás által jegyzett Tüskevár sorozatot ugyanis feltehetően mindenki látta már egyszer. Viszont lényegesen kevesebben tudhatják, hogy a történet Kis-Balatonnál játszódó jeleneteit nem Zala megyében, hanem itt, a folyó Dunai-ágánál vették fel. Egész pontosan a községhez tartozó közeli Rózsa-szigeten, illetve a Tassi-zsilipnél.

Fotó: Tassi-zsilip/ Tüskevár/ port.hu

Dunaújvároshoz kötődik Koltai Róbert, Csocsó, avagy éljen május elseje című 2001-es játékfilmje, valamint a hollywood-i szupersztár Jennifer Lawrence főszereplésével bemutatott kémthrillere, a Vörös veréb.

 

A város uszodája fontos szerepet kap a filmben. A Sugovica partján fekvő Baja, régóta meghatározó filmes hely.

Fotó: Baja városháza/ wikipedia.org

A Duna mellékfolyójánál található városban, olyan klasszikus magyar filmalkotásokat forgattak, mint a Kosztolányi irodalmi műveiből készített Pacsirta és Aranysárkány, a Jókai regényből filmre vitt Kárpáthy Zoltán vagy Tarr Béla hét és félórás filmje: a Sátántangó.

Fotó: Baja/ Pacsirta/ port.hu

Ezt olvastad már? Minden sarkon forgott már film Budapesten

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Szerző: Basa Balázs

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta