Egy srác miatt eltűnhetett volna a YouTube

Rovat

Megosztás

Mit szólnál, ha hirtelen eltűnne a legnagyobb videómegosztó oldal? Vagy csak az ottani profilod? Vagy Justin Bieber profilja? Egy srác olyan hibát fedezett fel a YouTube kódolásában, amivel bármit letörölhetett volna onnan, néhány kattintással.

Az orosz hakker, Kamil Hismatullin mindössze 6-7 órát turkált az oldalban és máris rátalált arra a kódolási hibára, amivel egy szempillantás alatt eltűnhetett volna az egész YouTube, de ha akarta volna, bármelyik videót is törölhette volna. Mivel nem tette, és hamar értesítette a Google-t, hogy kijavíthassák a hibát, ezért 5000 dollár jutalomban részesült a vállalattól.

A Google egyébként januárban indította el azt a programját, amelyben a Hismatullinhoz hasonlóan ügyes programozókat jutalmazzák, ha észrevesznek és jelentenek egy-egy hibát a világcégnek. A program a Vulnerability Research Grant Rules nevet viseli, és néhány száz dollártól akár több ezerig terjedő jutalmat is bezsebelhetnek az ügyes hakkerek. Persze, nem csak nekik származik előnyük a dologból, hiszen azáltal, hogy hamarabb a cég tudomására jut egy-egy esetleges hiba, a személyes és egyéb adatokat is sokkal könnyebben tudják óvni, ráadásul még azelőtt felfedezik, ha valami nem jó, mielőtt rossz kezekbe kerülne a sok-sok adat.

Kamil még egy YouTube videót is készített a felfedezéséről, illetve ki is próbálta, hogy működne-e a dolog, és tényleg le tudott volna törölni bármit:

http://www.youtube.com/watch?v=NarxB7NG6e0

 

Mindenesetre azért jó hír, hogy van még YouTube, hiszen mi lenne velünk a sok videó, és legfőképp Justin Bieber profilja nélkül. 😉

 

Majdnem eltűnt a Youtube
Mit szólnál, ha tényleg eltűnne a Youtube?

Fotó: gawker.com

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta