Elképesztő hangulat a riói karneválon

Rovat

Megosztás

Korábban a velencei karnevál fergeteges hangulatáról számolt be a hallgatóknak az Inforádió Világszám műsorvezetője, dr. Kiss Róbert Richard. A szombati adásban pedig a riói karnevál kapta a főszerepet, hiszen nem sokára az is kezdetét veszi, így hát az újságírói megelőlegezett nekünk egy kis riói hangulatot.🙂

Az egyik leglátványosabb európai karneválként emlegetik a Rio de Janeiro-i karnevált, amely általában egy hétig szokott tartani. Az esemény akkora népszerűségnek örvend, hogy a rendezvényre évente körülbelül 300 turista szokott ellátogatni. A brazilok szerint Rio de Janeiro ilyenkor a világ fővárosává válik.

Rio-de-Janeiro-–-The-Carnival-Experience
mypassport.ro

 

A karnevál egyben verseny is a legjobb szambaiskolák között. A két napos parádé alatt a zsűri szokta értékelni a legjobb versenyszámokat. Sambadrom, a karnevál főutcája, 1700 méter hosszúságával 60 ezer férőhellyel rendelkezik. Érdekesség, hogy a karneváli események közül ez rendelkezik a legtöbb afrikai stíluselemmel, már csak a szambazene miatt is, ami az európai népzenei vonásokat egyesít az afrikai rabszolgák által hozott zenei hagyománnyal.

A karneválra egy évig készülnek. Gyakran a rendezvény lezárását követően nem sokkal neki kezdenek a következő évi esemény megszervezésének. Megtervezik a szambaiskolák felvonulásának témáját, a táncosok rengeteget gyakorolnak, és többek között elkészítik a fellépőruhákat, amik közül általában a legegyszerűbb kosztüm is 100 dollárba kerül.

A műsorvezető megjegyezte, hogy bűncselekmények és lopások Rióban is előfordulnak, de a karnevál ideje alatt kifejezetten ügyelnek a közbiztonságra rendőrségi felügyelet mellett. Egyik társuk táskáját is megpróbálta valaki elkobozni, de már a sarkon elkapták a rendőrök.

A belépő nem olcsó, de aki nem engedhetné meg ezt magának, az is elvegyülhet Rió tomboló utcáin, ahol csakugyan nyüzsögnek és mulatnak ilyenkor az emberek.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Borítókép: blog.guesttoguest.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta